2019-12-28T19:33:29+01:00 28. децембра, 2019. 19:33 |

Више паркинг места на општим паркиралиштима

Акценат Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“ Пожаревац, током 2019. године, био је на унапређењу квалитета услуга које ово предузеће пружа корисницима јавних паркиралишта. Посла и идеја није мањкало, а радило се на више пројеката који су реализовани у овој години.    

По речима директорке ЈКП „Паркинг сервис“ Марије Паповић,  у години коју испраћамо приоритетно се радило на проширењу паркинг капацитета у граду . Последње проширење урађено је у Шумадијској улици, која је комплетно реконструисана пре увођења наплате,  те је то сада лепо уређена зона са новим тротоаром за пешаке, а налази се у другој зони наплате паркирања.

Маријa Паповић

– У марту месецу проширили смо другу зону наплате паркирања  у улицама Вардарској, Братства и јединства, Ужичкој, Југ Богдановој и Његошевој. Такође, у августу, на захтев ПУ „Љубица Вребалов“, паркинг простор у Немањиној улици испред вртића „Пчелица“,  уведен је у прву зону наплате паркирања, који је такође најпре уређен, као и тротоар за пешаке. Дуго се полемисало да ли увести наплату паркинга испред вртића, међутим једино на тај начин смо могли да решимо проблем паркирања на тој локацији, рекла је Паповић истакавши да је  у овој години капацитет паркинг места  све укупно проширен за око 120 нових места на општим паркиралиштима. Она је напоменула да поред  нових зона,  у сарадњи са Градском управом  града Пожаревца, ове године уређене су и постојеће зоне,  као што су паркинг простори  у улицама Чеде Васовића, Јована Шербановића, Моше Пијаде и друге, подсетила је Паповић.

Од 2017. године „Паркинг сервис“,  одлуком Града, обавља функцију управљача путева, те је, како би ову функцију што боље обављао,  за ту намену, почетком године, набавио ново теренско возило.  Међу обавезама предузећа је и та да сва паркиралишта  у граду буду адекватно обележена, те је и ове године спроведена јавна набавка за хоризонтално и вертикално обележавање јавних паркиралишта. Ове године је око 770 хиљада динара уложено у  „освежавање“ боја, постављање и замену знакова. Такође, настављено је обележавање паркинг простора бројевима за слање СМС порука,  како би корисници одмах по паркирању могли брже и лакше да плате услугу паркирања.

                                                            БЛОКОВСКО ПАРКИРАЊЕ

               Пројекат блоковског паркирања покренут је током 2019, према обећању датом крајем прошле године. Овај пројекат подразумева увођење нове зоне наплате паркирања за паркинг просторе између зграда у центру града, уз то што ће станари имати знатно повлашћену месечну паркинг карту.

– Примећен је проблем узурпирања паркинг простора око зграда у центру града, станари заиста имају проблема да паркирају своја возила. Пројекат блоковског паркирања покренут је на њихов и апел управника зграда. Нова Б (блоковска) зона биће зона са најкраћим ограничењем времена паркирања од 120 минута, и са ценом започетог часа паркирања од 60 динара, како бисмо на тај начин  приволели све остале возаче који не живе у тим блоковима да паркирају  ван блокова зграда, а ове просторе оставили станарима. Ова нова Б зона имаће и нови број за смс 8120,

 рекла је Паповић , додавши да ће та зона бити повлашћена само за станаре који ће  плаћати 380 динара месечну станарску паркинг карту, ако имају пребивалиште у зони блока.

               Ових дана очекује се „пуштање у рад“  првих блокова, као што су паркинг простор  у улици Даворјанке Пауновић код Електродистрибуције и ограђен паркинг простор у Синђелићевој улици иза Робне куће. Блок Синђелић биће намењен за станаре који живе у зградама са те стране Табачке чаршије и у Синђелићевој улици,  док ће улично паркиралиште у Синђелићевој улици остати у првој зони. Осим тога у наредној години , чим временски услови то буду дозволили, уредиће се и блокови у улицама Чеде Васовића, тзв. насеље „Ђура“ и у улици Моше Пијаде иза зграде Ламеле, рекла је Паповић.

Паркинг бројачи

ПОПУСТ НА ДНЕВНУ ПАРКИНГ КАРТУ

Од 1. августа „Паркинг сервис” Пожаревац корисницима јавних паркиралишта одобрава могућност плаћања Дневне паркинг карте са попустом од 50 посто уколико уплату изврше у року од осам дана од дана издавања. Циљ ове мере био је да се повећа плаћање услуге паркирања, да се на тај начин повећа фреквенција возила на општим паркиралиштима и самим тим омогући више слободних паркинг места.

                                                           БЕБИ ПАРКИНГ МЕСТО

               Пратећи сопствени осећај, али и потребе грађана, запослени у Паркинг сервису још једном су показали друштвену одговорност. Након клупа за маме и бебе, ове године родитељи су обрадовани Беби паркинг местима, односно Беби паркинг картама.  Свим родитељима који имају дете старости до годину дана, обезбеђено је бесплатно коришћење резервисаних Беби паркинг места на две локације у граду, у Немањиној улици, испред вртића „Пчелица“ и у Улици Јована Шербановића, испред  Дома здравља.

               – Желели смо да родитељима са бебама олакшамо паркирање код установа које највише користе. За издавање Беби паркинг карте потребно је да се родитељи јаве у управу Паркинг сервиса, донесу на увид здравствену књижицу детета или извод из матичне књиге рођених, као и лична документа родитеља. Беби паркинг карту требало би да истакну на предњем ветробранском стаклу, како би била уочљива нашим контролорима, рекла је Паповић и подсетила да је  Беби паркинг карта промовисана током акција Паркинг сервиса и неколико пута дељена  у Дечијем диспанзеру Дома здравља Пожаревац како би била што доступнија родитељима, а  овакве акције биће настављене и током следеће године.

               ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац поноси се још једном хуманитарном активношћу. Наиме, прикључили су се Удружењу покрета за децу „Три плус“ , те мајкама носиоцима „Поносне 3 плус картице“ обезбеђују бесплатну станарску паркинг карту у улици у којој имају пребивалиште.

                                                                          RENT-A-BIKЕ

У оквиру кампање коју  спроводи Удружење паркиралишта Србије „Аутомобил паркирај, околину сачувај“ пожаревачки „Паркинг сервис“ прикључио се пројектом  „Rent -a -bike“ који  ће заживети наредне године.

               -У склопу ове кампање добили смо на поклон од Паркинг сервиса Београд држаче за бицикле који су постављени у Улици Моше Пијаде код новог кружног тока, а у циљу промоције одрживих видова саобраћаја и подизања свести о заштити животне средине.  До краја године држачи ће бити  постављени на још неколико локација у граду, истакла је Паповић, као увод у пројекат који планирамо за наредну годину.

               Да Србија, када је о паркинг делатности реч, ни најмање не заостаје за већим европским земљама, уверила се Паповић на, недавно одржаној, Паркинг конференцији у Словачкој, где је Марија Паповић боравила као члан делегације Српске паркинг асоцијације. Светским стандардима приближиће се и новинама у 2020. години. Наиме, у Пожаревцу се планира постављање аутомата за наплату паркирања тзв. паркомата. Реч је о  аутоматима за плаћање паркинга који омогућавају плаћање кешом или картицом. На овим аутоматима ће поред плаћања паркинга,постојати могућност плаћања и наших осталих услуга. За почетак ће бити постављени на две локације у граду ,најавила је директорка Паркинг сервиса.

               -Осим поменутог план нам је да и у 2020. години наставимо са проширењем паркинг капацитета на општим паркиралиштима, као и да што више блокова уведемо у нову блоковску зону. Наставићемо и са пројектом постављања бројача слободних паркинг места, закључила је Паповић.

                                                                                                                                                    И.Р.