Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ Пожаревац наставило је да ради на унапређењу квалитета услуга које пружа корисницима јавних паркиралишта.

Како наводи директорка овог предузећа Верица Савић, ни ове сезоне, посла и идеја није мањкало. Зимска сезона је успешно приведена крају и одмах се почело са уређењем и припремама за летњу сезону.

У наредном периоду следи поправка говорне опреме на семафорима за слепа и слабовида лица.

– Упутила сам захтев Граду и надам се да ће одобрити средстава да се сви семафори опреме том сигнализацијом, како би се омогућило боље и безбедније кретање суграђана са инвалидитетом. Желимо да им олакшамо живот бар у оном делу где смо ми у могућности, истиче Савић.

УКИДАЊЕ РЕЗЕРВАЦИЈЕ МЕСТА У ПРВОЈ ЗОНИ

Градско веће прихватило је одлуку Надзорног одбора ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац да се укине услуга резервисаних паркинг места у првој зони паркирања.

Из ценовника ће бити обрисана могућност месечног закупа паркинг места у првој зони паркирања у Пожаревцу, односно резервисаног паркинг места. Анализирањем искоришћености паркинг простора, после укидања паркинг места у првој зони у Табачкој улици, као и праћењем ефикасности коришћења резервисаних паркинг места, уочено је да се та места само повремено користе. Отуда је ускраћена оптимизација искоришћености паркинг простора за којим постоји велика потреба на територији града Пожаревца.

– Прва зона је лимитирана на 180 минута. На тај начин одрекли смо се сигурног прихода у корист много веће искоришћености паркинг простора и инвалидских места, објашњава директорка Верица Савић и додаје:

– Ако изузмемо станаре који имају право на двадесетчетворосатно паркирање, ми имамо јако мали број фреквентних места, да та места буду слободна за све који пристижу и имају потребу да се паркирају у центру града. Потрудићемо се да укидањем резервисаних места у првој зони, где год буде могло и где постоје адекватни услови, буду инвалидска места за паркирање. Особе са инвалидитетом ће моћи у првој зони да имају већи број паркинг места, како би пришли ближе неким значајним установама.

Додаје и да ће у наредном периоду сва инвалидска места бити обележена допунским таблама са обавештењем о ограничавању коришћења места на три сата.

Простор за мотоцикле

Обележена су паркинг места за мотоцикле, која, у овом тренутку, нису у систему наплате.

– Била је то реална потреба, у складу са данашњим начином живота. Овим паркинг местима, која су намењена свима који користе моторе као превозно средство, биће омогућено уредно паркирање, истиче директорка пожаревачког „Паркинг сервиса“ Верица Савић.  

Уређењем Табачке чаршије изгубљен је знатан број паркинг места, али је то надомештено новим паркиралиштем на Пионирском тргу које је удаљено само 450 метара од центра града.

– У претходном периоду смо сакупљали захтеве грађана и председника кућних савета, од којих смо добијали иницијативе са узвичником да уводимо наплату паркирања. У  наредном периоду ћемо, узимајући у обзир све те захтеве, уређивати и ширити зоне тамо где смо имали оправдану потребу, наглашава Савић.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ХОРИЗОНТАЛНЕ СИГНАЛИЗАЦИЈЕ

Пожаревачки „Паркинг сервис“ тренутно ради на обележавању хоризонталне сигнализације.

Директорка Савић наглашава да ће обележавање хоризонталне сигнализације у централним зонама града од сада вршити искључиво ноћу, од 20 до 04 сата, и додаје:

– Циљ је да грађани не буду оптерећени нашим радовима. Такође је тада фреквенција саобраћаја доста мања, тако да радови неће ометати функционисање грађана у централним зонама града. У периферним улицама, где не постоји велики проток возила, радиће се у дневним условима.

– Желимо да у координацији са суграђанима обезбедимо најбоље услове за свакодневне активности, закључује Савић.

ЗАДУЖЕЊА У СЕКТОРУ УПРАВЉАЧА ПУТЕВА

Директорка Верица Савић наглашава и да ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац, у сарадњи са оснивачем, Градом Пожаревцем, а по налозима Градског већа уређује улице:

– У овој години ћемо добити и одређене инвестиције из сектора путева.  У тој области се ангажујемо на одржавању хоризонталне и вертикалне сигнализације. Новина је да од ове године радимо и на одржавању семафорне светлосне сигнализације и брзинометара. Такође, радимо на одржавању путева кроз рехабилитацију, насипање, гредерисање и уређивање појаса пута, наводи Савић и додаје:

– Када је реч о рехабилитацији улица, обишли смо терен, извршили премере, предрачуне, припремили елаборате и на основу тога смо отпочели радове. Насипање, гредерисање, ваљање, радићемо по месним заједницама. Кренули смо да радимо у Дубравици, потом ћемо у Сопоту, Горњој Мали… Свакако ћемо се трудити да захтеве грађана уважимо у мери у којој су оправдани.

Иначе, извођач који је задужен за Град Пожаревац је „Предузеће за путеве“, за Градску општину Костолац задужен је „Неимар пут“, док су вертикална и хоризонтална сигнализација поверене предузећу „Боја“ из Сомбора.

И. Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content