2020-11-06T09:59:15+01:00 6. новембра, 2020. 09:59 |

Више првака у школи „Свети владика Николај“

Основна школа „Свети владика Николај“ има укупно 356 ученика. Осим у централној школи у Брадарцу, настава је организована и у издвојеним одељењима у Братинцу, Берању, Набрђу, Барама, Трњану, Бубушинцу, Дрмну, Касидолу, Кличевцу, Речици и Маљуревцу. У неким од издвојених одељења школовање је четвороразредно, док је у неким селима осморазредно. Дејан Животић, директор ОШ „Свети владика Николај“ о организацији наставе у измењеним условима, каже:

-Почетак школске године донео нам је нови циклус и већи број уписаних првака. У први разред 2020/2021. године уписали смо 38 ученика, што је знатно више него прошле школске године када их је било 24. Наш ђаци, укупно их је 356, распоређени су у 31 одељењу.

Услови у којима се одвија настава и у овој школи су због епидемије корона вируса знатно другачији него ранијих година, објашњава директор Животић:

Дејан Животић

-Од марта ове године задесила нас је епидемија и кренули смо са измењеним начином организације наставног плана и програма. Тренутно радимо по комбинованом  моделу. У централној школи у Брадарцу за више разреде то значи да пети и шести долазе једног дана, а седми и осми другог дана, док ученици од првог до четвртог разреда на наставу долазе пре подне. Комбиновани систем је да не би дошло до спајања и не би било више од 50 одсто ученика у једном тренутку у школи. Школа у Барама која је такође осмогодишња  има систем у коме виши разреди похађају наставу у преподневним часовима, а нижи на наставу долазе у поподневним часовима. Тако има мање контаката међу ученицима. Остала подручна одељења, укључујући Кличевац, похађају наставу само пре подне. Мали број ученика у тим одељењима омогућава тај начин наставе. Ни у једном од ових насеља нема много ученика, односно више од 15 по одељењу, тако да може у њима да реализује наставу без комбинованог начина који се примењује у овим измењеним условима за време ковид 19.

Школска задруга „Деца Стига“

Основна школа „Свети владика Николај“ основала је  ученичку задругу „Деца Стига“ која има секције за пољопривреду, набавку уџбеника и школског прибора, развој ученичког предузетништва, организацију рада ученичке кухиње и секцију за друштвено хуманитарни рад. Прва је у Србији основана по новом правилнику у октобру 2018. године:

-Пре пар недеља потписан је уговор са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије за набавку апарата за реализацију пројеката задруге, пре свега пољопривредне и фото секције. Наша задруга „Деца Стига“ је добила 400.000 динара за куповину пакерице за воће и поврће и машину за штампање апликација за мајице, чаше, шоље и друге предмете, каже директор Школе Дејан Животић.

Оно што се заради преко задруге је извор прихода за школске потребе и до сада је доста тога урађено. Од рабата за набавку уџбеника купљене су униформе за све ђаке и ОШ „Свети владика Николај“ је једина школа на Браничевском округу чији је ученици носе. Ученици из социјално угрожених породица у протекле две године добили су бесплатне уџбенике. Осим материјалне користи, ангажовање у задрузи доприноси и новим знањима и вештинама као и васпитању ученика, истиче директор Дејан Животић.

У Школи „Свети владика Николај“ није било случајева обољевања од короне, каже директор и додаје да код ученика нема неког претераног страха и паничне реакције:

– Више су родитељи и наставници у неком грчу због своје одговорности, а и ја као директор. Деца и наставници су у обавези да носе маске и сви то поштују. Ако се деси да неки ученик заборави, добије маску у школи. Наставници, који су врло одговорни, утичу и на ученике да се придржавају прописаних заштитних мера.

Иначе, као и у свим другим школама комбинована настава ствара проблеме јер је 30 минута недовољно за квалитетну реализацију наставног плана и програма. Наставници су зато у сталном контакту са ученицима преко друштвених мрежа. То ученицима помаже да све оно у чему су у градиву заостали надокнаде преко вибер група, зум и других апликација, гугл учионице и онлајн наставе.

„Заједници заједно“ 

Школа „Свети владика Николај“ је учествовала у пројекту који је 2020. године  организовала Компанија НИС „ Заједници заједно“. Школа је по пројекту добила 2,5 милиона динара. Средства ће бити утрошена за опремање кабинета у Кличевцу, Брадарцу и Барама. Реч је о набавци 45 нових рачунара са софтерима и паметних табли. Нова квалитетна учила допринеће бољој реализацији наставних планова и програма у овој и у наредним школским годинама.

-Дигиталне компетенције и дигитално учење је сада нешто примарно и у ово време је припрема за будућност. Пројекат ће се реализовати наредних месеци, каже директор школе у Брадарцу Дејан Животић. 

 НОВА ФИСКУЛТУРНА ХАЛА

Мада је корона доста изменила начин извођења наставе, у школи не одустају од планова за унапређења услова, додаје Дејан Животић, директор:

 -По увођењу ванредног стања у марту, пројекат изградње нове фискултурне хале је био тренутно запостављен. Међутим, када су ствари дошле мало на своје, наставило се са процесом добијања дозвола. Пројектна документација је довршавана уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Министарство је пружило помоћ Школи упутивши позив „Електропривреди Србије“ као друштвено одговорној фирми. Очекујемо да ЕПС заједно са Градом Пожаревцем, чија је подршка такође драгоцена, реализује овај пројекат. Имамо и чврста обећања да ће инвестиција кренути крајем ове године. Надамо се коначној реализацији целог пројекта негде до јула 2021. године. Изградња фискултурне хале би много значило не само за наше ђаке и школу, већ цео крај. Не само ученици, већ и запослени у „ТЕ-КО Костолац“ и мештани би је користили за рекреацију. Школа би, осим за наставу физичког васпитања халу користили и за друге намене као организацију културно уметничких програма. Отворили би је и за културно уметничка друштва из овог краја и њихове наступе.

Према предрачуну радова, изградња фискултурне хале у дворишту ОШ „Свети владика Николај“ у Брадарцу би коштала нешто преко 85 милиона динара и имала би преко 800 квадрата. Градила би се по свим савременим стандардима.

                                                                                   Д. Д.