2019-11-18T14:23:34+01:00 18. новембра, 2019. 14:02 |

„ВИТАМИНИЈАДA“: Победио вртић „Мајски цвет“

Као и претходних година Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у пожаревачком Спортском центру организовала је за малишане о којима свакодневно брине, десету по реду манифестацију под називом „Витаминијада“. Реч је о такмичењу чији је циљ подизање нивоа свести најмлађих о важности здраве исхране и формирање њихових здравих навика.

 


-Наша установа је од самог настанка велику пажњу посвећивала васпитању деце о здравим стиловима живота, што се односи на правилну исхрану, физичку активност и хигијену. Овај начин рада је подстакнут развијањем службе за превентивну здравствену заштиту Предшколске установе, тимским радом и уз стручну помоћ Завода за јавно здравље Пожаревац и подршку локалне самоуправе. Деца током целе године, кроз разне активности уче са својим васпитачима о правилној исхрани, квалитетним животним намирницама и свакодневно се здраво хране у вртићу. С обзиром да деца у најранијем узрасту најбоље уче кроз игру, „Витаминијада“ у облику игрица осмишљена је тимским радом стручних сарадника, службе за превентивну заштиту и васпитачица. Такође, наш циљ је усмерен и на подршку родитељима да на најквалитетнији начин проводе време са децом, јер су овако осмишљене игре применљиве и у породичном окружењу. Наш мото је промоција здраве исхране и здравих начина живота, а како ћемо најлакше и најбрже учити него кроз игру. Желим да се лепо играте и забавите, и знајте да победа није све, али жеља за победом јесте, поручила је директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Тања Лончар.

                                                                          Победничка екипа

После неизвесне борбе прво место припало је вртићу „Мајски цвет“, друго место освојио је вртић „Даница Радосављевић“ и треће „Лептирић“. Манифестацији су присуствовали члан Градског већа задужен за образовање Томица Стојановић и председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић.

                                                                            Из такмичења

Иначе, „Витаминијада“ представља скуп игара које афирмишу здраве стилове живота, здравствено – образовну културу и правилну исхрану од најранијег узраста. У јубиларној, десетој по реду „Витаминијади“ коју је отворила чланица Градског већа задужена за спорт, омладину и туризам Ана Миљанић, малишани су се надметали у пет такмичарских дисциплина, и то: у квизу питања, ко ће пре, ко ће више, воћна салата и пецање, а за екипе које су имале један број поена одржана је и бонус игрица – надвлачење конопца. Учествовало је 12 екипа и свака од њих као знак препознавања имала је неко воће или поврће. Учесници су: „Бамби“ – зелена јабука, „Пчелица“ – лимун, „Даница Радосављевић“ – грожђе, „Лептирић“ – шаргарепа, „Бубамара“ – зелена паприка“, „Невен“ – поморанџа, „Душко Радовић“ – лубеница, „Сунашце“ – банана, „Полетарац“ и „Лане“ – шљива, „Мајски цвет“ – трешња, ППП села – трешње и ППП град – ананас.

Текст: Д.Динић

Фото: В. Милић