2020-01-03T18:25:38+01:00 3. јануара, 2020. 18:25 |

Владан Стокић: Пројекти који едукују и окупљају младе

Чињеница је да Омладински савет Пожаревац скоро три деценије својим активностима плени пажњу и окупља тинејџере путем разнородних занимљивих садржаја. Највиши циљеви Савета – унапређење квалитета живота младих на територији Града и шире,  препознати су од стране бројних субјеката, тако да годинама уназад  средства за реализацију програма Омладински савет обезбеђује од својих дугогодишњих спонзора и донатора, а последњих година и учешћем на конкурсима које расписују Град Пожаревац као и неколико министарстава Републике Србије. Подршка у смислу усмеравања средстава само су један од видова  поверења у ову организацију, али и потврда да програми који се реализују имају ефекта и да су радо прихваћени од младих који су укључени у њихову рализацију.


Тим поводом посетили смо Омладински савет Пожаревац и разговарали са Владаном Стокићем, председником Савета. Реч је о  човеку који је готово цео живот посветио раду са младима, несебично помагао у формирању бројних удружења, пружао им подршку, откривао многе таленте и несебично их усмеравао у жариште реализације  различитих пројеката кроз које су  стицали вредна животна искуства.

Господине Стокићу, на којим пројектима тренутно ради Омладински савет?

 – Ове године реализујемо четири пројекта која се приводе крају. Када је о култури реч, финализујемо пројекат „Пожаревљани који су прославили Град“. Реч је о  форми кратког документарног филма о познатим пожаревљанима из наше блиске историје а циљеви су да се ти људи не забораве, да они воде порекло из нашег града,  и за оне који нису упућени: да сазнају више о њиховом животу и делу. По постпродукцији приредићемо пројекцију за представнике јавног и културног живота и медије а потом ћемо га промовисати у пожаревачким школама, говори Владан Стокић.

У оквиру Акционог плана за младе за 2019.годину, Омладински савет реализује пројекат „Како снимити кратки документарни филм“ који има за циљ да младима из основних и средњих школа омогући упознавање са изражајним средствима филмског језика са фокусом на документарни филм кроз самосталан стваралачки рад где ће се обучити за све радње и поступке „од идеје до премијере“.

Омладински савет се укључио и у област програма и пројеката НВО и удружења.

– Реч је о два пројекта и то „Едукативни развојни искорак“, чији је циљ поспешивање способности развоја кроз интезивну стимулацију деце са развојном дисхармонијом, што ће допринети сазревању и лакшем укључивању у вршњачку групу  и систем образовања као и оснаживањем родитељских капацитета и компетенција јер се ради о деци узраста од 3 до 7 година. Други је „Психолошки водич за жене оболеле од канцера“, који има за циљ унапређење менталног и физичког здравља жена оболелих од малигних болести као и њихово оснаживање од трауме болести и учења нових животних стилова, промоције начина емоционалног описмењавања и повећан ниво знања и вештина у раду са пацијентима са карциномом.

Детаљ са једног од бројних предавања у оквиру реализације пројеката у 2019. години

 

Значајна средства обезбеђена за реализацију ова четири пројекта обезбеђена су учешћем на конкурсима које је расписао Град Пожаревац, а ми се интересујемо ко је све укључен у реализацију?

     Владан Стокић

– За реализацију оваквих пројеката Омладински савет има сопствени развојни тим кога чине успешни људи у својим областима, који идејама и завидним искуством учествују у раду, несебично преносећи знање из својих области. Пројекти се реализују са основним и средњим школама, сродним организацијама и удружењима као и са установама од јавног значаја: Општом болницом Пожаревац, Домом здравља у Пожаревцу, средствима информисања… Зато посебно захваљујем појединцима и поменутим институцијама на дугогодишњој сарадњи јер без њих тешко да би пројекте и реализовали. У име сарадника Омладинског савета посебну захвалност упућујем Градској управи Пожаревца, која нам је донирала део средстава за програме али и нашим дугогодишњим донаторима и спонзорима, који су несебично помогли да постигнемо жељено.

 

Са пројекта „Психолошки водичи за жене оболеле од канцера“

 

На прелазу смо двеју година. Свакако да на основу досадашег рада имате план за 2020.?

– У наредној години наставићемо реализацију неких од наведених пројеката јер је интересовање за њих огромно. Истовремено, наш развојни тим припрема нове пројекте са којима ћемо конкурисати за средства и још да истакнем да нам је наредна година јубиларна 30.година од формирања Омладинског савета, те ће и део активности бити усмерен на скромно обележавање овог за нас значајног јубилеја. На крају разговора желим да Вама и Вашим читаоцима али и нашим волонтерима, сарадницима, пријатељима, донаторима и спонзорима честитам Нову годину и позовем све људе добре воље да нам се придруже у остваривању циљева и наредних година.

Влада Винкић