2020-01-02T12:20:32+01:00 2. јануара, 2020. 12:20 |

Владимир Стојановић, председник Општине Кучево: Инвестиције у свим насељима

Општина Кучево чија се територија простире на преко 721 квадратни километар има 24 насељена места повезана саобраћајном инфраструктуром у дужини од преко 800 километара. Реч је локалним и другим путевимаа и саобраћајницама на којима су током године на измаку скоро свакодневно тутњале грађевинске машине и радници – путари. Зато не чуди што председник Општине Владимир Стојановић  сагледавајући резултате у 2019, у први план истиче оне на реконструкцији и модернизацији путне мреже:                             

 –У протеклој години трудили смо се да у свим насељима урадимо највише што можемо. Тако су, у већој или мањој мери, асфалтирани путни правци у Великој и Малој Бресници, Мустапићу, Мишљеновцу, Зеленику, Вуковићу, Турији, Кучеву, Нересници, Волуји, Дубоки и Раденки. У свим насељима локални путеви су третирани каменим агрегатима и гредерисани и то траје и даље захваљујући повољној зими. Из сопствених извора уложили смо неколико десетина милиона за ове намене. Такође, са задовољством могу истаћи да је ове године завршена друга фаза пресвлачења новим асфалтом деонице Кучајна – Равниште, што нам је веома значајно, јер сада туристи много лакше и брже стижу до пећина Равништарка и Церемошња. Завршен је и алтернативни пут у дужини од 12 км између Равништа и Кучајне, тако да камиони, који превозе материјал са копа из Равништа више не користити исти пут као и туристи. Поред уређења саобраћајница, грађени су и тротоари. У самом Кучеву изграђено је што нових што комплетно реконструисаних око 800 метара тротоара.

ПРВА ФАЗА ИЗГРАДЊЕ ПОТИСНОГ ВОДА

Владимир Стојановић

Година на измаку памтиће се и по почетку реализације пројекта изградње потисног вода.

 -Ове године завршена је прва фаза те велике инвестиције вредне 24 милиона динара. Када цео пројекат приведемо крају моћи ћемо да кажемо да смо успели да решимо сва питања водоснабдевања у граду. Иначе, током 2019. бавили смо се и решавањем проблема  кишне канализације у Улици Браће Ивковић. Великим успехом сматрамо и завршетак реконструкције магистралног пута Кучево – Мајданпек што је у складу са обећањем председника Републике Александра Вучића дато у априлу приликом његове посете нашој општини. То и ревитализација пруге Пожаревац – Кучево – Мајданпек, која је, као што је познато била пред гашењем, имају далекосежне позитивне последице по развој наше општине, истиче председник.

САНАЦИЈА ШКОЛА 

У циљу подизања квалитета наставе и образовања у целини, значајна средства у овој години, што из локалног буџета, што из других извора, уложено је у санацију школских објеката.

 -Завршена је реконструкција зграде Основне школе у Кучеву и спроведена такозвана „топла веза“ између саме зграде и Хале спортова, односно реализован пројекат у који је уложено преко 54 милиона динара. Завршена је и прва фаза радова на згради Основне школе у Раброву – пројекат укупне вредности 8 милиона. Ми имамо четири основне школе на нашој територији са укупно 11 објеката у којима се  налазе и раде и предшколске групе. Заједничким пројектом са Минисатрством без портфеља обезбеђена су средства за набавку новог намештаја, лап топова и играчака у свим овим објектима, наводи Стојановић.

ОПШТИНА СА ЧЕТИРИ ГАЛЕРИЈЕ

Кучево је средина која чува своју традицију, културу и народне обичаје. Препознатљива је по низу манифестација од којих је свакако најзначајнија Смотра „Хомољски мотиви“, која је ове године одржана  52. пут.

-Поред Хомољских мотива можемо се похвалити и 18. Позоришним свечаностима „Жанки у част“, 28. ФЕСТЕФОМ, 14. Трубом Мирослава Милета Матушића“, 4. Изворним данима Нереснице…Једна смо од ретких општина која у два насеља има четири стално отворена галеријска простора: Галерију савремене уметности, Завичајну галерију у Центру за културу у Кучеву, Галерију са сталном изложбеном поставком „Великани српског глумишта“ и Спомен собу Томислава Тоте Јовића у Раброву. Ова последњеа отворена је ове године, истиче први човек општине.

     А када је о култури реч треба истаћи да се тренутно изводе радови на згради Центра за културу у Кучеву, за хидроизолацију крова и замену столарије, од међународних организацијама добијена је донацију од 13 милиона динара.

ЦИЉЕВИ У 2020.

                         Вода, нова радна места, путеви и далеководи

       –Наредне године нас очекује решавање водоснабдевања и проблема канализације на територији целе општине, а у складу са смерницама Владе Републике Србије. Као прво мораћемо да обезбедимо средства за израду пројектно техничке документације. Затим, очекује нас  наставак асфалтирања у месним заједницама, као и завршетак радова на потисном воду и  Дому здравља. У буџету за наредну годину издвојили смо велика средства за пољопривреду. Очекујемо покретање рада у бившој кречани, у којој се граде две нове пећи за печење креча, највеће у окружењу. Компанија Ivicom Generaly планира да у наредној години почне са изградњом нових путева и далековода, а потом и темеља за турбине ветрогенератора, напомиње председник Општине Владимир Стојановић који је на крају разговора, свим становницима општине Кучево и Браничевског округа, пожелео много успеха, здравља и среће у новој, 2020. години.

 

ПЕТ МИЛИОНА ЗА ИНФО ЦЕНТАР РАВНИШТАРКЕ

Туризам је привредна грана у којој већина општина браничевског округа па и општина Кучево, виде потенцијале за превазилажење статуса неразвијених средина. Преко надлежног министарства руководство Кучева обезбедило је ове године више од пет милиона динара за надоградњу Инфо центра у оквиру Споменика природе „Равништарка“.

Кад је спорт у питању и ове године за рад спортских клубова и за спортске манифестације Општина је издвајала значајна средства.

 -Имамо четири савеза-Спортски савез, Фудбалски савез општине, Савез за школски спорт и Савез за рекреативни спорт и укупно 34 активна спортска клуба који нам се одужују сјајним резултатима, посебно Џудо клуб „Кучево“, истиче Стојановић.

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ГРАЂАНА

      Ове године у Кучеву је отворена Банка поштанска штедионица која много значи пензинерима, јер више не морају да путују за Пожаревац по пензију или неке друге банкарске услуге већ све то могу да обаве у свом граду.

     И на крају, велики искорак Кучево је ове године учинило на плану стандарда својих суграђана и мештана. Обезбедила им је бесплатан превоз на територији целе општине.