„Водопривреда“ д.о.о. Пожаревац je 2021. годину завршила успешно, са правовремено и квалитетно обављеним пословима, зановљеном механизацијом и људством, као и уговореним пословима за следећу годину. Ово предузеће је доказало и високу спремност као једно од три сертификована предузећа на територији Србије за одбрану од поплава широм земље.

   

ГОДИНА ПУНА ПОСЛА

                Ненад Милановић

Директор „Водопривреде“ д.о.о. Пожаревац Ненад Милановић истиче да су извршени сви планови за 2021. годину и да идућа година обећава да ће бити још успешнија:

– У овом моменту имамо уговорене послове за 2022. годину, тако да већ 10. јануара настављамо са радовима. 

Иначе, током 2021. године, пожаревачка „Водопривреда“ је за све инвеститоре одрадила редован програм одржавања, на првом месту за Јавно предузеће „Србијаводе“ и Јавно предузеће „Електропривреда Србије“, Огранак „Ђердап“. 

– Такође смо радили редовно одржавање водотокова другог реда града Пожаревца, обавили смо послове које смо добили на јавним набавкама, учествовали у радовима у оквиру „Абу Даби фонда“ на наводњавању у Тополи. Завршили смо градњу бране у Гаџином Хану, додаје директор Милановић и наглашава одличну сарадњу овог предузећа са локалним самоуправама на подручју Браничевског управног округа:

– Стање водних објеката у Браничевском округу сваке године је све боље. Улагања у те објекте су на територији целог округа већа у последње две до три године, него током последње три деценије.      

– Пожаревац је данас много сигурнији него што је био 2014. године. Један је од ретких градова који је уложио озбиљна средства и извршио превентиву, тако да је стање водотокова много боље него пре шест, седам година. У Петровцу на Млави смо ове године били ангажовани на одржавању. У току је пројектовање неколико позиција које би требало да заокруже комплетну заштиту на Млави, са планираним извођењем тих радова 2022. године. Потом, Велико Градиште и Голубац имају добру заштиту од поплава и редовно се ради одржавање, уз ситне интервенције када дође до извесних проблема.  

– Кучево је уназад шест до седам година отклонило узроке поплава, тако да је становништво безбедно у наредних десет до петнаест година по питању проблема са реком Пек. Ту је највећи степен заштите и издвојена су озбиљна финансијска средства, тако да је огромна разлика у степену заштите Кучева данас и пре пет до шест година. Тренутно се ради у Малом Црнићу. 

Будозер вредности 220.000 евра

Добро и правовремено извршени послови ослоњени су на људство и механизацију, која је и ове године обновљена:

– Као и претходних година, тако се и ове можемо похвалити новим људима, инжењерима и руковаоцима. Примили смо младе људе и врло смо задовољни њиховим радом. Ове године купили смо нови булдозер у вредности од 220.000 евра, који је понос наше фирме. Такође смо увећали возни парк са једним камионом – путаром.

„Живимо у време пандемије, климатских промена… Трудимо се да сваким даном будемо бољи, да будемо бржи. У фирми смо успоставили процедуре како бисмо се колико је могуће заштитили од ковида – 19, што је дало резулате тако да смо имали минималне последице. Свакако, опрез остаје, али и наше залагање да и у послу останемо на висини задатка. У томе смо до сада успевали тимским радом, организацијом и изнад свега одговорним и квалитетним радом. Увек смо били оптимистични и упорни, што и свима другима саветујем“, поручује директор предузећа „Водопривреда“ д.о.о. Пожаревац Ненад Милановић и запосленима, њиховим породицама, пословним партнерима, грађанима Браничевског управног округа, честита Нову годину и Божић са жељом да сви буду живи, здрави и безбедни.

ПРОШИРЕНА ДЕЛАТНОСТ

Пожаревачка „Водопривреда“ је током ове године учествовала у одбранама од поплава у Лучанима, Љубовији, Ариљу, Врању, с обзиром на то је од пре годину и по дана постала једно од три предузећа у Србији која су специјализована за одбрану од поплава на целој територији државе. У том својству су тимови „Водопривреде“ учествовали и у овогодишњој првој вежби цивилне заштите са претпостављеном темом, у организацији МУП-а и Сектора за ванредне ситуације РС. 

Са републичке вежбе евакуације грађана у Краљеву

– Учешће у вежбама, које су после двадесет до тридесет година по први пут организоване на тај начин и са таквим обухватом, било је демонстрација стечених вештина и искустава, у чему су се наши тимови одлично показали. Учествовали смо у Краљеву и Голупцу, где је тема била одбрана од поплава, каже Милановић и додаје:

– Била је то круна припрема с обзиром на то да је наше предузеће сертификовано за одбрану од поплава на територији Србије и из тог разлога наши људи, у организацији Јавног предузећа „Србијаводе“, имају обуке, подучавања, тренинге.

Иначе, критеријум за стицање таквог сертификата су врло високи, али очигледно не и за „Водопривреду“ Пожаревац која је до тада била задужена за одбрану од поплава на простору Браничевског управног округа.

– За сертификовање на територији целе земље, потребно је располагати довољним бројем обучених људи, механизацијом и адекватном опремом, што смо ми успешно испунили. Располажемо својом опремом и делом опреме коју смо задужили од ЈП „Србијашуме“.  

А.М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content