2020-03-18T08:20:45+01:00 18. марта, 2020. 08:20 |

„Водовод и канализација“: Мере за сигурније снабдевање водом

После прошлогодишњег сушног лета и проблема са водоснабдевањем у Пожаревцу, у Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ предузимају се мере да у погледу количине и квалитета воде наредна сезона буде стабилнија.

Хидролошка ситуација је након јесењег периода повољнија и у подземљу се праве залихе воде.


            – Предузимамо мере на више фронтова како би обезбедили нешто сигурније снабдевање 2020. године, каже директор ЈКП „Водовод и канализација“, Александар Димитријевић.

            Једна од мера је уградња нових пумпи како би се повећали наливни капацитети  језерске касете 5. Такође, у току је израда пројектне документације  за два или три нова бунара на водоизвориштима „Кључ“ и „Меминац“.

            -План је да ископамо и опремимо дубоке бунаре на „Кључу“ и „Меминцу“ укупног капацитета 20 до 30 секундних литара. Осим већих количина воде, ови бунари пошто су дубоки, обезбедиће и воду без нитрата који током летњих месеци највише угрожавају квалитет. Још увек очекујемо сагласност републичке Канцеларије за јавна улагања за реконструкцију комплетног изворишта „Меминац“ и постројења за реверзну осмозу који би значајно допринео смањењу нитрата у води за испоручивање корисницима у Пожаревцу, додао је директор ЈКП „Водовод и канализација“ Александар Димитријевић.

            Иначе, последњих месеци, радило се доста на оспособљавању цевовода у Пожаревцу. Прошлог лета, посебно у августу због притиска и честих пуцања забележен је рекордани број интервенција на различитим деловима мреже па је то сада, када се ситуација смирила, санирано.

БУНАР ЗА КЛИЧЕВАЦ И РЕЧИЦУ

  А. Димитријевић

            Упоредо са одржавањем водоводне и канализационе мреже и настојања да се обезбеди стабилно снабдевање  у Пожаревцу и Костолцу, „Водовод и канализација“ ради и на водоснабдевању села на подручју Града Пожаревца.

            У Кличевцу где је мрежа изграђена пре неколико година средиће се водоизвориште и реконструисати бунар чији је капацитет 20 литара воде у секунди. Овај бунар обезбедиће довољно воде за снабдевање два села, поред Кличевца и суседне Речице:

-Тај бунар који ће се прокопати до дубине од 280 метара је основа за ширење  водовода ка Речици где треба да почне изградња сеоске мреже.

            Ова инвестиција вредна је 30 милиона динара. Водовод у Кличевцу је иначе, преузет од инвеститора, ЕПС-а који га је изградио. На основу закона сеоски водовод је предат на управљање јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација. На исти начин је од ЕПС-а преузето и извориште „Млава“ у Дрмну који водом снабдева и село Стари Костолац. Сада се ради на тестирању бунара у Брадарцу и Летњиковцу и припреми за добијање дозволе за рад након чега ће уследити опремање бунара системима за хлорисање.

            Завршетком ових радова обезбедило би се стабилно водоснабдевање више стишких села, Старог Костолца, Дрмна, Брадарца, Маљуревца, Бубушинца, Кличевца и Речице.

                                                                                                        Д. Д.