2019-02-17T10:12:15+01:00 17. фебруара, 2019. 10:12 |

„ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ПОЖАРЕВАЦ: Замена 6000 водомера

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ у Пожаревцу планира ове године да својим корисницима замени 6000 водомера. Средства за ову врсту улагања у очување водних капацитета и осавремењавања мреже обезбедила је локална самоуправа. У ту сврху Град Пожаревац као помоћ грађанима ће преко ЈКП „Водовод и канализација“ издвојити 30 милиона динара. Владимир Стојимировић, директор овог пожаревачког предузећа о потреби да се крене са заменом уређаја за мерење потрошње воде каже:

            -Планирамо да променимо 6000 водомера што је трећина мерних уређаја у Пожаревцу. Тако ћемо имати сигурно боље очитавање него што смо имали до сада и на тај начин ћемо смањивати губитке воде у систему. Тих 30 милиона за набавку нових класичних водомера искључиво је за Пожаревац, али и за водомера за даљинско очитавање за кориснике у селу Баре.

            Водомери ће бити замењени у току ове године, потврдио је директор и додао:

В.Стојимировић

   -Ово је једна од круцијалних ствари за нас. Када променимо 6000 водомера, променили смо трећину од укупног броја на територији Пожаревца којих је око 17.500. То се неће радити стихијски, већ ће наша Служба развоја на основу пројекта за детекцију губитака воде у систему одредити тачне  групације на одређеним локацијама у граду где ће се вршити замена. То ће прво свакако бити делови града где имамо најслабије резултате по питању улаза количине воде и његовог очитавања на водомерима.

Уградњом нових водомера смањиће се, како кажу у ВИК-у, „административни“ губици. Што је уређај старији, очитавање је лошије и то се одмах пројектује на наплату испоручених количина воде и на пословање саме фирме. Циљ им је, кажу, да обезбеде довољно количина здраве воде, стабилно снабдевање и пословање и средства за нове инвестиције. Паралелно са овом мером раде и на детекцији и спречавању физичких губитака у мрежи кроз процуривање.

                                 Замена азбестноцементних цеви

Ове године наставиће се са реконструкцијом водоводне мреже и заменом азбестноцементог цевовода. Укупна дужина старог азбестноцементног цевовода која ће бити замењена новом је око 6 километара. Цеви ће бити замењене са свим прикључцима у 10 градских улица у Пожаревцу. Према плану ЈКП „Водовод и канализација“ то су Синђелићева улица у дужини од 400 метара, Ратарска у дужини од 1.300 метара, Далматинска у дужини од 400 метара, Колубарска у дужини од 600 метара, Краићанинова 200 метара, Поречка 300 метара, Радована Драговића 1.400 метара, Ђуре Ђаковића око 150 метара, Стишка око 500 метара и Динарска  200 метара.

Замена старих цеви ће утицати на смањење губитака воде у оквиру система. Новац је обезбеђен из Буџетског фонда за заштиту животне средине Града, јавне набавке су спроведене или покренуте и избор извођача ће се обавити крајем фебруара. Пројектна документација је спремљена као и грађевинске дозволе.

ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ У КЛЕНОВНИКУ

            Као пилот пројекат, први од оних који ће уследити, ЈКП „Водовод и канализација“ је прошле године домаћинствима у Кленовнику уградило уређаје за даљинско очитавање потрошње воде. Из сопствених средстава „Водовод“ је у замену уложио десетак милиона динара. Око тристотине домаћинстава у овом селу добило је водомере последње генерације:

            -Кленовник је изабран за пилот пројекат и за неких десетак дана у октобру прошле године смо са пет екипа уградили све водомере који практично могу да мере сваку кап која протекне кроз славину. За сада се даљински очитава само Кленовник јер је уређај који се поставља на главу водомера скуп и кошта близу 50 евра по водомеру.

            Погодност даљинског очитавања је у томе што се не улази у дворишта и што за кратко време може да се из аутомобила проласком поред корисникове куће забележи потрошња воде. Такође, што је показано у Кленовнику, дошло је до рационалније потрошње воде. Првог месеца када су уређаји уграђени у Кленовнику потрошено је 7000 кубика воде, већ другог месеца потрошња је опала на 4000 кубика на месечном нивоу. Друго село које ће вероватно ове године добити мерне уређаје са даљинским очитавањем је Баре, потврђује директор Стојимировић:

                  -ВИК ће преузети систем који има своје водоизвориште и мрежу. Преузимањем ће се обезбедити санитарно исправна вода, средиће се систем за хлорисање, струја за бунаре. Када се потпишу уговори са корисницима  кренуће се са уградњом нових даљинских водомера.

 Баре има 121 корисника прикључених на сеоску мрежу и свима ће бити уграђени водомери са даљинским очитавањем.

Д. Деурић