Пред летњи период када се потрошња воде доста повећава, а самим тим потенцијално  угрожава квалитет, у Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“  припремају се да до тога не дође.

На језерској касети 5 која је део наливног система водоизворишта „Кључ“, ради се додатни систем за дезинфекцију воде како у летњем периоду не би дошло до проблема са квалитетом воде.Вода са пожаревачког изворишта већ доста дуго је стандардно квалитетна  и нема повећане вредности нитрата, каже Александар Димитријевић, директор овог предузећа:

-Када је реч о главној бољци пожаревачког изворишта, нитратима, они се држе под контролом. Граница је далеко нижа него претходних година и садржи између 30 и 33 милиграма по литру воде. Дозвољена количина по важећем правилнику је 50 милиграма. Тако да смо са те стране мирни, вода је квалитета и бактериолошки и хемијски исправна. 

Такође, потврђује директор „Водовода“, у овом периоду се интензивно ради на наливању подземних токова на водоизворишту „Кључ“ како би се обезбедиле довољне количине воде за летњи и јесењи период. Димитријевић каже и да на самој мрежи у Пожаревцу нема више великих интервенција:

– Рецимо, 2019. године смо имали од 40 до 50 дневних пријава, а сада их је много мање и решавају се у току дана, тако да смо дошли на ниво да се дневно санира било који проблем код кварова и пуцања цеви.

Даљинско управљање смањује губитке 

Александар Димитријевић

У Костолцу, као и у Пожаревцу, водоснабдевање је стабилно. Квалитет воде је у границама дозвољених. Количине  са изворишта „Ловац“ су довољне за снабдевање Костолца и села Петка. Капацитет ових бунара је 50 литара у секунди, али достиже и до 70 литара када је то неопходно у летњим шпицевима потрошње. 

У овом периоду је ремонтована и фабрика за припрему и прераду воде „Млава“ у Дрмну. На постројењу су замењене прохромске цеви у унутрашњем делу, рађене су дораде на систему резервоара тако да је  обезбеђена сигурност у снабдевању. Са овог изворишта воду добијају села Дрмно и Стари Костолац, кинеско насеље, термоелектране  и  археолошки парк Виминацијум. Сређују се и изворишта и  водоводне мреже и у другим селима:

-Водоизвориште у Кличевцу је уређено. Следеће недеље би требало да буде постављен систем за хлорисање и даљинско управљање. Резервоари су оспособљени, извршено је комплетно испирање мреже, тако да је спремно да уђе у наш систем чим поставимо водомере потрошачима. Као у Кленовнику, Старом Костолцу и Петки,  водомери  ће и овде бити на даљинско очитавање, каже Александар Димитријевић, директор ЈКП „Водовод и канализација“.

Технички и административни губици

Постоји више разлога због којих настају губици воде у систему. Тендеција је последњих година да се губици техничке природе смањују. То је дугорочни посао и систем не може брзо да се доведе у идеално стање јер на то утиче више фактора. Први су пуцања цеви, други велики проблем на коме се ради је замена индивидуалних прикључака јер су губици  преко старих прикључака знатни. 

Уградњом даљинских водомера као што је то већ урађено или се ради у селима, пуно се смањују губици и потрошња воде. То се показало са извориштем „Млава“ где је  смањена потрошња воде у Старом Костолцу који има јако стару мрежу.

Губици воде могу да буду и административне природе и то је углавном проблем дивљих прикључака. 

Када се оспособи извориште „Летњиковац“,  у току је израда управљачких система и овим извориштем ће се управљати без присуства људи. Овде се ради и систем за хлорисање. После тога ће бити инсталирани водомери у домаћинствима и тада ће ова села бити у систему даљинског управљања и очитавања. Реч је о Бубушинцу,  Маљуревцу и Брадарцу које има своје извориште. Најважније је, каже Димитријевић, да се на тај начин обезбеђује здравствено исправна вода.

                                                                                Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content