– Пројекат рестаурације и конзервације радова Уроша Предића по идеји сликарке Снежане Милошевић одвијаће се уз подршку костолачког огранка „Електропривреде Србије“ –

Црква Светог Георгија у Старом Костолцу поседује три вредне иконе које су рад једног од највећих српских сликара Уроша Предића. Реч је о иконама Светог Ђорђа, Светог Игнатија и Светог Прокопија, које ће бити рестауриране и конзервиране, захваљујући личном ангажовању костолачке сликарке Снежане Милошевић, a уз подршку костолачког огранка „Електопривреде Србије“.

   – Пре пет година дошла сам на идеју да иконе у храму великомученика Георгија у Старом Костолцу спасем од даљег пропадања. Упознала сам Сандру Јаковљевић, која је докторанд и мастер, дипломирани рестауратор на Факултету примењених уметности у Београду. Предочила сам јој ову идеју и тако је отпочео наш заједнички рад. Овај посао рестаураторка Јаковљевић обавиће без материјалне надокнаде и под, такође, бесплатним надзором стручних људи. Преузела сам обавезу да обезбедим финансијска средства и донаторе, како бисмо имали све што је потребно за овако сложену рестаурацију и конзервацију, истакла је Снежана Милошевић.

     Пошто је реч о иконама велике уметничке вредности, пре рестаурације било је неопходно добити сагласност Српске православне цркве.

     Прикупљена је сва неопходна документација и обезбеђене све дозволе. Подухват је започет захваљујући благослову владике браничевског др Игнатија Мидића, који је одобрио почетак радова. -У контакту смо са оцем Петром Ражићем, свештеником у цркви Светог великомученика Георгија у Старом Костолцу, који чува и брине о овим иконама. Урађена су сва детаљна истраживања и физичко-хемијске анализе структурних слојева слика. Сви процедурални поступци су доследно испоштовани и након три године рада, добијена је и сагласност надлежних институција, каже Снежана Милошевић.

                                                                                                             „ЕПС Енергија“

Share.

Comments are closed.

Skip to content