2021-06-17T08:39:41+02:00 17. јуна, 2021. 08:39 |

Вредан поклон школи у Раброву

Поводом 178. рођендана Основне школе „Милутин Миланковић“ Раброво, чланови Удружења „Милутин Миланковић“, на челу са председником мр Славком Максимовићем, посетили су слављенике и поклонили им вредну поставку о животу и делу овог српског академика и научника.Милутин Миланковић је српски математичар, астроном, климатолог, географ, геофизичар, грађевински инжењер, доктор техничких наука и популаризатор науке и физике. Подарио је науци два фундаментална достигнућа. Први је „Канон осунчавања Земље“, а други теоријско објашњење дуготрајних климатских промена на Земљи узрокованих астрономским променама њеног положаја у односу на Сунце. Поред тога основао је планетарну климатологију израчунавањем температурних услова у горњим слојевима Земљине атмосфере,  а у геофизици се сматра коаутором теорије тектонских плоча. Као аутор и коаутор регистровао је осам патената.

Изложбена поставка „Живот и дело Милутина Миланковића“ биће стална поставка у холу старог дела школе у Раброву. Изложба сликом и речју приказује Миланковићев животни пут, од родног Даља преко школовања и рада у европским метрополама до професуре у Београду, научних постигнућа, звања председника САНУ и директора Астрономске опсерваторије.

Панои сведоче о његовим посебним дометима: о Вавилонском торњу модерне технике, о  реформи Јулијанског календара који је Православна црква прихватила 1923. године,  о објектима за потребе ваздухопловства и о низу других вредних патената, награда и признања.