2019-12-11T18:17:02+01:00 11. децембра, 2019. 18:17 |

Вредна донација пожаревачком Архиву

На предлог породице писца и револуционара Александра Саше Марковића, рођеног Пожаревљанина, Историјском архиву Пожаревац путем поклона поверена је на чување заостала грађа и више од хиљаду књига из његове заоставштине, са намером да се у наредном периоду материјал из збирке фотографија и списа користи за пројекте Архива.


На конференцији за медије која је уприличена у кабинету начелника Браничевског управног округа, представљен је део фотографија, докумената, личних предмета, одликовања, позивница из богате збирке Александра Марковића, а директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић је најавила да ће у реализцији теме  Србија у Другом светском рату, која ће бити представљена 2020. године када се обележава 75 година од победе над фашизмом,  место на великој изложбеној поставци публикација наћи и збирка Александра Саше Марковића. Она је навела да збирка обухвата архивску грађу, фотографије, личне предмете, рукописе, али и богату библиотеку са насловима из правне историје, традиције и културе не само пожаревачког краја, већ и читаве Србије.

 -Реализација је кренула одмах после нашег првог састанка, а 25. јуна смо је и формализовали споразумом о преузимању комплетне заоставштине Александра Саше Марковића, и та грађа и богата библиотека се већ налазе у депоу пожаревачког Архива, истакла је др Јасмина Николић.

Формирање легата од заоставштине Александра Саше Марковића, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић је оценио као изванредну идеју и захвалио се породици која је архивску грађу на чување и проучавање поверила пожаревачком Архиву, јер ће то према његовим речима, умногоме осветлити дешавања из антифашистичке борбе и бити драгоцени материјал за нека нова издања.

ДА СЕ ИСТИНА НЕ ЗАБОРАВИ

Говорећи о заоставштини свога оца, Дубравка Дуца Марковић je изразила наду да ће експерти Историјског архива Пожаревац наћи много материјала који ће бити употребљив за будуће генерације.

-Ово је прави начин и остварење татиних жеља, да оставивши сва та документа, књиге и публикације које је написао, једној озбиљној институцији као што је Историјски архив Пожаревац допринесемо томе да се истина о Другом светском рату не заборави. Поред дешавања из антифашистичке борбе он је писао уопште о Пожаревцу и околним мањим местима, бавио се и фудбалом, Младим радником, истраживао је Царевца, постоји и биографија Даворјанке Пауновић… У заоставштини има доста материјала који јесте објављиван раније, али има много тога што је остало скривено и није видело светлост дана. Верујем да смо на прави начин остварили његову жељу и да ће се све то што је он једном написао и објавио поново наћи у јавности како би неки нови, млађи људи који се за то интересују могли понешто сазнати, казала је Дубравка Марковић.

Архивист ИАП Наташа Милошевић Дулић истиче да поред  фотографија, архивску грађу чине и аудио записи, односно магнетофонске траке, тако да ће се тек након преслушавања грађе на магнетофону знати да ли се ради о већ обрађеним записима или ће се доћи до података непознатих јавности.

-Када је реч о архивској грађи у питању су Александрове белешке, стенографске белешке савременика, учесника Другог светског рата, а велико богатство представљају фотографије. Поседујемо и негативе, чијом обрадом ћемо установити да ли се већ налазе у збирци, као и лична и породична документа, дневници, признања, повеља, споменица које је Саша Марковић за живота добио. Ова збирка биће архивистички сређена и тек по завршетку тог посла знаћемо шта смо све добили на поклон и тек тада ће ова збирка бити доступна за истраживање и јавност, казала је Наташа Милошевић Дулић.

Александров син, Радован Лале Марковић цитирао је део једног од последњих интервијуа које је његов отац дао за пожаревачке медије. Александар Саша Марковић рођен је 25. јуна 1927. године, а преминуо 16. марта 1994. године.

                                                                                                          Д.Динић