2017-04-12T16:22:39+02:00 12. априла, 2017. 08:37 |

Вртићу ДАНИЦА саднице од СРБИЈА ШУМА

IMG_3758Јавно предузеће „Србија шуме“ које своју друштвену одговорност доказује и тиме што брине о заштити животне околине, наставило је и ове године сарадњу са локалним самоуправама Браничевског округа започету у Кучеву, Петровцу на Млави и Жагубици. Тако су протекле недеље 21 садницу, поклон овог јавног предузећа, малишани из вртића „Даница Радосављевић“ у Пожаревцу заједно са својим васпитачицама, засадили у дворишту у коме се свакодневно друже и играју.

Испред дародавца присуствовао је Радослав Миловановић, дипломирани инжењер шумарства, руководилац Службе за шумарство ШГ „Северни Кучај“ из Кучева. Обраћајући се малишанима он је рекао да је зарад очувања природе и опстанка живог света на Планети, неопходна едукација од најранијег детињства и кроз читаво школовање.

-Човек може да живи без хране 5 недеља, без воде 5 дана, а без ваздуха само 5 минута. Само четири букова стабла кроз 100 година обезбеде кисеоник једном човеку за 80 година. Шуме на површини од једног хектара апсорбују 70 тона чађи и прашине, а истовремено емитују у атмосферу 30 кг материја која може дезинфиковати један град. Шумско газдинство „Северни Кучај“ газдује на површини од 60 000 хектара државних шума и шумског земљишта и 78 000 хектара шума сопственика. Наше шумско газдинство које покрива општине Браничевског и делом Борског управног округа и врши различите врсте садње дрвећа на површини од 170 хектара годишње. Значај сарадње са свим локалним самоуправама на овом подручју огледа се у заштити животне средине, кроз заједничке пројекте у уклањању дивљих депонија смећа, пошумљавањима, као и изградњи локалних саобраћајница, рекао је Миловановић.

После вишегодишњег стагнирања Шумског газдинства у Кучеву, охрабрије податак да је у овом предузећу прошле године остварен приход од 451 милион динара, а само у прва три месеца ове године, 100 милиона динара.

Јелена Стојчић стручни сарадник у ПУ „Љубица Вребалов“, захвалила се на лепом гесту ЈП „Србија шуме“ и истакла да се овим негује како културу даривања, тако и култура развоја еколошке свести код деце. Захвалност дародавцима упутила је и Емина Станковић, главни васпитач у вртићу напомињући да је на овај начин делић природе пренет у двориште вртића у коме ће се малишани свакодневно играти и уживати.

И.В.