Ветеринарски специјалистички институт из Пожаревца организовао је шеснаесту годину заредом на Сребрном језеру крај Великог Градишта, тродневни скуп о здравственој заштити, селекцији и репродукцији свиња од 31. маја до 2. јуна.

Ово је јединствени скуп такве врсте и посвећен је најзаступљенијој грани сточарства у Србији  – свињарству.


             Симпозијум на Сребрном језеру окупио је и ове године око 200 учесника из свих делова Србије, ветеринара, агронома, представника ветеринарских  фармацеутских кућа, фармера… Скуп је имао међународни карактер – у његовом стручном и научном раду, подељеном по пленарним заседањима, учествовали су експерти из земаља Региона и Европе. Међу њима, што организатор посебно истиче, и генетичари из Шпаније, земље познате по узгоју свиња.

                          УЧЕШЋЕ ВЕЛИКОГ БРОЈА СТРУЧЊАКА

              У име Организационог одбора Шеснаестог симпозијума “Здравствена заштита, селекција и репродукција свиња“ на отварању скупа учеснике је поздравио председник, доктор ветеринарске медицине Иван Добросављевић. Он је, између осталог, рекао да овај, сада већ традиционални скуп, сваке године окупља велики број стручњака из свих области узгоја, селекције, исхране, репродукције и здравствене заштите свиња.

– Основни циљ саветовања је увек био стицање и међусобна размена знања и искустава, као и међусобно упознавање, пословно и стручно повезивање произвођача и одгајивача свиња међусобно и са стручњацима различитих профила, чији су савети увек злата вредни. Зато вас позивам да искористите ова три дана узимајући активно учешће на предавањима, током дискусија и да размењујете што више информација.

Директорка Ветеринарског специјалистичког института „Пожаревац“, др Милица Лазић је пожелевши добродошлицу и успешан рад колегама и учесницима симпозијума подсетила на стање и оквире за узгој свиња у Србији:

Свињарство је у нашој земљи најзаступљенија али и најнестабилнија грана пољопривреде. Одлука да се неко бави свињарском производњом има дугорочни значај и представља трајно занимање и опредељење уз много уложеног времена и труда, а највећи изазов са којим се суочава јесте стабилна производња уз оптималне трошкове. Стицање и размена нових сазнања као и њихова практична примена су веома важни у свињарству.

 Др Милица Лазић је на отварању додала и да  Симпозијум на Сребрном језеру има циљ да се стекну нова сазнања:

-Верујемо да ће вам радови који ће бити презентовани помоћи у стицању нових сазнања, да ћете у разговору са осталим учесницима разменити искуства, а да ће вам практична примена ових сазнања помоћи да побољшате и унапредите сопствену производњу како би сте што лакше превазишли изазове који су пред вама.

Званично и церемонијално, Симпозијум је отворио председник Српског ветеринарског друштва, проф. др Милорад Мириловић који је, како је рекао, присуствовао на готово свим досадашњим скуповима на Сребрном језеру. Учесницима су се обратили  и представници генералног спонзора, компаније „Зоетис“ и великих спонзора: „Берингер“, „Нуево“ и „Про фид“ као и Удружења ветеринара велике праксе Србије.

Иначе, у раду скупа учествују и представници Ветеринарске коморе Србије, Привредне коморе Србије, научних и специјалистичких ветеринарских института.

          ПРОГРАМ СИМПОЗИЈУМА – ПЛЕНАРНА ЗАСЕДАЊА

Традиционално, од првог Сипозијума „Здравствена заштита, селекција и репродукција свиња“ теме су подељене по данима: прво дана се говори о селекцији и економици у производњи, другог дана о здравственој заштити свиња, исхрани и репродукцији, а трећи, последњи дан скупа посвећен је безбедности и квалитету производа од свињског меса и законским прописима у овој области. За ових 16 година, колико се Симпозијум организује, обрађено је преко 350 тема. По завршетку сваког Симпозијума, а тако ће бити и ове године, организатор Ветеринарски специјалистички институт штампа и издаје зборник радова.

Шеснаести симпозијум је током три дана имао пет пленарних заседања:

-Прво пленарно заседање, потврдио је др Иван Добросављевић, председник Организационог одбора, обрадило је тему „Селекција и економика у свињарству“, где се чуло о савременим моделима за изградњу индустријских фарми, као и о елементима маркетинга у ветеринарској пракси. Видели смо и најновије податке о индустријским фармама као и о елементима маркетинга у ветеринарској пракси. Пренета су и искуства са Симпозијума о менаџменту здравствене заштите свиња, одржаног у Барселони од 9. до 10. маја. Други дан скупа био је резервисан за здравствену заштиту свиња и говорило се о најзначајнијим вирусним, бактеријским и паразитским болестима које представљају сталну претњу свињарској производњи, као и дијагностици, превентиви и терапији. Такође, тема је била и област исхране, репродукције и селекције, односно генетике свиња.

             Последњег дана Симпозијума одржана су предавања и вођени разговори о области производње и контроле безбедности намирница пореклом од свиња, најактуелнијим стандардима из ове области, њиховим изменама, микробиолошким критеријумима и програму мониторинга безбедности хране.

             Након тродневног рада, учесници и излагачи на овом скупу дуге традиције, били су у прилици да упознају и уживају у највећој туристичко – историјској атракцији овог краја – вожњи бродом Дунавом и разгледању средњовековне голубачке тврђаве.

                                                                                                                                                  Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content