2017-10-19T08:34:06+02:00 19. октобра, 2017. 08:34 |

ВШСС – Светски признате дипломе младим инжeњерима

  • Дан високе техничке школе струковних студија У Пожаревцу – Једина државна акредитована висока школа у источној Србији – 5 основних и 5 специјалистичких програма

Дан Високе техничке школе струковних студија у Пожаревцу, 13. октобар, обележен је на најлепши могући начин, свечаним уручењем диплома студентима који су у протеклом периоду завршили основне или специјалистичке студије.

IMG 7249 IMG 7232 IMG 7243 Jubilarne nagrade IMG 7244 Najbolji studenti

             Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу је једина државна акредитована високообразовна институција у Источној Србији. Основана је 1979. године и од тада, пуних 38 година школује електро, машинске и пољопривредне  инжењере. Традиција школе указује, пре свега, на квалитет наставе и образовања. На Високој техничкој школи до сада је дипломирало и добило звање инжењера преко 3300 студената. Диплома ВТШСС је призната у иностранству.

             Основне струковне студије трају 3 године и засноване су на Болоњској декларацији. После завршених основних струковних студија, студенти постају струковни инжењери и стичу право уписа специјалистичких студија у трајању од једне године. Након завршетка стичу звање специјалиста – струковни инжењер.

             Честитајући Дан школе и дипломе, сада већ инжењерима, директор др Владан Ђулаковић је поручио:

             -Очекујем да наставите са усавршавањем, свако у својој области рада и да при томе знате да ће вам ова школа, као образовна институција, увек у будућности бити на располагању за било који стручни проблем који треба да решите. Очекујем и да ће преко вас и вашег рада углед школе расти и да ће те је, где год радили и живели, достојно представљати.

На Високој техничкој школи струковних студија, у звању професора предаје 23 доктора наука. У наставу је укључено 9 магистара наука, 1 специјалиста и 7 докторанада. Зграда школе просторно одговара извођењу наставе и добро је опремљена лабораторијама и савременим средствима за одговарајуће програме у области електротехнике, машинства, пољопривреде, прехрамбене технологије и заштите животне средине. Основана је 1979. године као Центар за ванредне студије „13. октобар“ у Костолцу да би се убрзо преселила у Пожаревац у статусу Више техничке школе. Променама високог образовног система и увођењем „Болоњске декларације“ постаје Висока струковна школа са основним и специјалистичким студијама. Данас је једина високошколска установа у Браничевском округу чији је оснивач Република Србија. Дугогогодишње постојање указује на традицију и квалитет у образовању.

ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ И МАСТЕР СТУДИЈЕ

 

             Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу управо је завршила упис кандидата на специјалистичке студије које трају годину дана. Ове школске године расписан је конкурс за акредитоване студијске програме електротехника и рачунарство, заштита биља, машинство, заштита животне средине и прехрамбена технологија и нутриционизам. За сваки од ових студијских програма било је места за по 16 студената. Специјалистичке студије могу, иначе, да упишу кандидати који су завршили високо образовање на основним струковним или академским студијама првог степена и имају најмање 180 ЕСПБ бодова:

             -Ове године смо мало каснили са конкурсом за специјалистичке студије, каже др Владан Ђулаковић, директор Високе техничке школе зато што смо чекали нову акредитацију која је различита од досадашње. Специјалистичке студије по новој акредитацији и по новом Закону о високом образовању вредноваће се као први степен високог образовања. Сви студенти који су се ове године уписали  моћи ће диплому на крају школовања које подразумева и специјалистички рад да добију као студенти другог степена.

             Министарство образовања одобрило је Високој техничкој школи у Пожаревцу  мастер студије и постоји могућност да се од следеће године организује школовање у овом рангу на неким програмима:

             -Мастер студије ће трајати две године, каже др Ђулаковић и свршени студенти основних студија као и специјалистичких студија имаће по Болоњској декларацији 240 бодова, док мастер студенти треба да имају 300 бодова. Тако је одлучено на Националном савету и дипломе првог степена су до 300 бодова, док мастер диплома подразумева 300 бодова и други степен. У трећем степену су докторанди. Новина проистекла из Закона је да ће сви стари студенти који су завршили специјалистичке студије и они који заврше до 2018. године имати други степен што је у рангу мастер студија.

             Највише интересовања при упису специјалистичких студија ове године је било за програм електротехника и рачунарство, затим традиционално за пољопривреду – заштиту биља, а занимљив је и програм прехрембена технологија и нутриционизам. Заштита животне средине пружа могућност бирања предмета, па самим тим и уже специјализације у области екологије. На крају студија се полаже специјалистички завршни рад, који поред теоријског, треба да покаже и практично знање. Свим студентима специјалистичких студија омогућена је, на основу уговора са Високом техничком школом, сарадња са адекватним предузећима и фирмама  на стицању практичних искустава.

             На годишњем нивоу школарина за специјалистичке студије кошта 95.000 динара и нижа је по одлуци Савета школе за десет одсто него прошле године због тешке финансијске ситуације студената. Школарина може да се плаћа у више рата, до јуна наредне године.

  НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ

 

             Поводом Дана школе и на основу одлуке Наставног већа ВТШСС награђени су најбољи студенти, они који су са највишим просеком успешно завршили школовање. Награде које је уручио директор др Владан Ђулаковић добили су Милош Ђалетић са студијског програма електротехника, Никола Богдановић са истог студијског програма, Иван Јеличић са студијског програма машинство, Ивана Стојановић и Андреј Јовановић са програма заштита животне средине, Милена Тасић, студијски програм пољопривреда и Јелена Милићевић, која је дипломирала прехрамбену технологију са просеком 9,68.

             На Дан школе додељене су и јубиларне награде за дугогодишњи рад у школи запосленима: професору др Љубомиру Јацићу и мр Ђорђу Марјановићу за 35 година и специјалисти Гордани Ђулаковић за 10 година рада у овој високошколској установи.