У Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу  у суботу, 29. фебруара одржана је манифестација сајамског типа, Дан етно пића и сирева браничевског региона. Манифестација која окупља произвођаче вина, ракије, ликера  и разних врста сирева одржава се већ 12 година. Пре 12 година када је све почело било је далеко скромније, да би данас, у правом смислу те речи, то била  манифестација на којој може да се покаже производ, нешто научи и размене искуства.

На Дану етно пића и сирева браничевског региона  ове године своје производе изложило је преко 50 произвођача из Пожаревца и свих општина браничевског али и подунавског округа, Смедерева и Смедеревске Паланке.

Учеснике и посетиоце Дана етно пића и сирева поздравио је директор ВТШСС у Пожаревцу, др Владан Ђулаковић и наговестио промене у организацији будућих фестивала:

– Имамо највећи број излагача до сада, више од 50, са око 160 узорака домаћих производа. Развијајући се, манифестација је прерасла своје почетне оквире и омасовила се. Зато би можда у будућности могли да одвојимо посебне производе у јединствене целине, јер ни сам простор који у школи имамо није довољан за толики број излагача ни посетилаца. Раздвајањем манифестације имали би посебно Дан за етно пића, вина и ракија, сокова такође, а посебно сајам етно хране, рекао је.

У оквиру Дана етно пића и сирева организована су два предавања. Прво је одржала др Јелена Мијочиновић, професор Пољопривредног факултета у Београду о технолошком поступку производње сирева, а друго предавање о заштити винове лозе по фазама развоја, одржао је Јовица Јуришић, дипломирани инжењер заштите биља у Пољопривредној саветодавној и стручној служби у Пожаревцу.

Циљ изложбе је да се окупе мали, средњи и велики произвођачи вина, ракија аутохтоних сорти овог региона, размене искустава и да се представе широј јавности.

Манифестација је, као и сваке године, имала оцењивачки карактер и произвођачи вина и ракија су могли да провере квалитет својих производа.

Вина и ракије са сајма у Високој техничкој школи у Пожаревцу оцењивали су стручњаци Пољопривредног факултета у Земуну. Узорци послати на анализу су у зависности од  квалитета добили велике златне, златне, сребрне и бронзане медаље.

Бројним посетиоцима, организатори кажу да их је било бише од три стотине, ово је била прилика да пробају и упознају се са асортиманом и квалитетом производа браничевског краја, од сирева до врсних вина и ракија.

Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content