2019-09-06T09:14:01+02:00 6. септембра, 2019. 09:14 |

ВТШСС ПОЖАРЕВАЦ: Данас полагање пријемних у другом уписном року

Након пријављивање кандидата за други, септембарски рок, посетили смо  Високу техничку школу струковних студија у Пожаревцу у којој се данас полажу пријемни испити за овај уписни рок.

Слободна места остала су на свим студијским групама, што за буџетске, што самофинансирајуће студенте. На студијском програму Заштита биља места има за 8 студената на буџету и 17 самофинасирајућих. Слично је и са програмом Заштита животне средине где је остало упражњено 8 места на буџету и 27 за смаофинасирајуће студенте. Сва места за буџет на Електротехници и рачунарству су попуњена у јунском уписном року, а за септембарски има 27 слободних места за самофинсирајуће студенте. Студијски програм Машинство има 5 слободних места на буџету и 27 самофинасирајућих, док је програм Прехрамбена технологија и нутриционизам остао слободан за 4 буџетска и 17 самофинасирајућих студената.

Полагање пријемног испита у зависности од студијске групе организује се из математике која је обавезна за машинство и електротехнику, док за остале групе може да се направи избор између математике, биологије и хемије. Полагање је истовремено за све и заказано је за данас – 6. септембар. Почиње у 10,00 и траје до 12,00 часова. Резултати и ранг листа ће бити објављени 9. септембра, а упис кандидата који су положили пријемни испит је од 10. до 12. септембра.

Школарина за самофинасирајуће студенте је 55.000 динара и може се уплаћивати у ратама.

Директор ВТШСС у Пожаревцу, проф. др. Владан Ђулаковић каже да се у овој институцији при одабиру студијских програма води рачуна не само о квалитету наставе већ и могућностима запошљавања и наставка школовања:

-Иако не звучи атрактивно за младе људе, поједини смерови имају велику проходност приликом запошљавања и самозапошљавања. То је првенствено студијски програм Заштита биља, јер  у селима недостаје велики број пољопривредних апотека, а самим тим и стручних радника. Стање је исто у Браничевском округу, као и у целој Србији. Уз мере Владе које подстичу формирање задруга, појавиће се и потреба за стручним кадровима који треба да носе пољопривредну производњу у селима и даље у прехрамбеној индустрији. Ту своје место могу да нађу наши студенти и заштите биља и прехрамбене технологије и нутриционизма. Сва места на пољопривредним факултетима у Србији су ове године још у јуну попуњена  управо за студенте заштите биља, односно  фитофармације и ово је прилика да код нас упишу у септембру. Након завршетка постају академски грађани са 1. степеном високог образовања. Као и смер Прехрамбена технологија и нутриционизам који се бави здравствено исправном и квалитетном храном и овај смер је перспективан због развоја органске и еколошке пољопривреде.

                                    ШКОЛА КВАЛИТЕТНЕ НАСТАВЕ

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу је једина државна акредитована високообразовна институција у источној Србији. Основана је 1979. године и од тада, пуних 40 година школује електро, машинске, пољопривредне и  инжењере екологије. Традиција школе указује на квалитет наставе и образовања. На Високој техничкој школи до сада је дипломирало и добило звање инжењера преко 14.000 студената. Диплома ВТШСС је призната у иностранству.

            Основне струковне студије трају 3 године и засноване су на Болоњској декларацији. После завршених основних струковних студија студенти постају струковни инжењери и стичу право уписа специјалистичких или мастер студија.

 

                                                                                           Д. Деурић