2018-07-24T11:17:59+02:00 24. јула, 2018. 11:17 |

ВТШСС ПОЖАРЕВАЦ: Други уписни рок у септембру

Први, јунски уписни рок, на Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу завршен је почетком јула. У овом уписном року конкурс је расписан за укупно 280 бруцоша, 165 који би се школовали на буџету и 115 самофинансирајућих, односно оних студената који  плаћају школарину. Програмом за наредну школску годину конкурском је било обухваћено пет студијских група, Електротехника и рачунарство, Машинство, Заштита биља, Заштита животне средине и Прехрамбена технологија и нутриционизам.

            У јуну се на конкурс пријавио 141 студент и након полагања пријемног испита, на прву годину студија укупно се уписао 131. Пријемни испит за електротехнику и машинство се полагао из математије, док су студенти пријављени на неки од преостала три смера имали могућност да изаберу један од три предмета: математику, хемију или биологију:

            -Број пријављених студената је и ове године био нешто мањи од капацитета којим Висока школа располаже, каже директор, др Владан Ђулаковић. То је тренд последњих година, јер и средње школе уписује и завршава мање ученика. С друге стране, за нас је то и знак да треба да иновирамо програме које нудимо на Високој техничкој школи струковних студија и прилагодимо их њиховом интересовању као што их прилагођавамо потребама привреде и могућностима за касније запошљавање.

                               СЛОБОДНА МЕСТА НА СВИМ СМЕРОВИМА

 

            Конкурс за други уписни рок на ВТШСС биће објављен крајем августа, а пријављивање кандидата, полагање пријемног испита као и сам упис биће обављени у септембру. Слободних места на буџету за овај рок има на студијским групама Машинство, Заштита биља, Заштита животне средине и Прехрамбена технологија и нутриционизам на буџету, a након јуна преостало их је укупно 34. На самофинансирајућим студијама слободних места има на свим програмима укључујући и електротехнику и рачунарство. Осим ученика који су завршили четворогодишње средње школе у септембру ће за упис на прву годину моћи да конкуришу и ученици који су завршили трогодишње средње школе:

            -Министарство просвете, науке и технолошког развоја је то одобрило, после тумачења Закона донетог 2017. године, тек након првог уписног рока.  Закон из 2017. године у овом прелазном периоду не може да се примењује, јер ђаци који су пре три године уписивали средњу школу нису имали информацију о промени Закона која мења њихов статус при даљем школовању, односно онемогућава им наставак на високим школама струковних студија где су све до ове године могли да се уписују после полагања пријемног испита. Министарство је одобрило решењем да у  прелазном периоду омогући и упис ових ученика, тако да очекујемо да ће у септембру стићи и њихове пријаве на конкурс, коментарише директор, др Владан Ђулаковић.

            Школовање на Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу траје три године. За сада постоји могућност да се након дипломирања школовање настави на једногодишњим специјалистичким студијама. У плану ВТШСС је да од наредне школске године отвори и програме за мастер студије за које има акредитацију.

                                                                                                                                                            Д.Деурић