2019-12-11T10:25:43+01:00 11. децембра, 2019. 09:32 |

ВТШСС Пожаревац на Сајму образовања у Пожаревцу

Висока техничка школа струковних студија Пожаревац, на Сајму образовања организованом у Економско – трговинској школи, на свом штанду, међу другим високошколским установама из Србије, представила је програме својих студијских група за школску 2020/ 2021. годину.

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу обележила је, 13. октобра ове година, 40 година постојања и рада. Са њеном дипломом и звањем инжењера до посла у јавном или приватном сектору дошло је око 15.000 студената са подручја браничевског, подунавског и других округа у Србији. Током свог вишедеценијског постојања школовала је инжењере електро, машинске и пољопривредно – прехрамбене струке. Сада, по Болоњској декларацији, у првом степену високог образовања припрема студенте на пет струка: електротехнику, машинство, пољопривреду – заштиту биља, заштиту животне средине и прехрамбену технологију. Сви програми су акредитовани још 2007. године у складу са болоњским процесом.

ОДСЕК ПРИМЕЊЕНЕ ИНЖЕЊЕРСКЕ НАУКЕ

Новина је да је Висока техничка школа струковних студија,  са још три високошколске установе струковних студија, удружена у Академију техничких наука Београд. Директор Високе техничке школе струковних студија, проф. др Владан Ђулаковић, појаснио је  нову организациону  шему ВТШСС у структури високог образовног система у Србији.

– Осим ВТШСС из Пожаревца ту су и ВШСС Београдска политехника, Висока техничка школа Нови Београд и ВИШСС Техникум Таурунум из Земуна. Ових месеци је у припреми комплетна документација и регистрација Академије тако да се надамо да ћемо на пролеће  и формално завршити формирање Академије. Следеће године уписиваћемо студенте на прву годину Академије техничких струковних студија Београд.

Када се то заврши Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу  промениће име и  носиће назив Академија техничких струковних студија Београд, Одсек примењене инжењерске науке Пожаревац. О променама које очекују студенте и професоре, др Ђулаковић каже:

-У оквиру Одсека примењених инжењерских наука имаћемо исте смерове као и до сада и ту се ништа неће променити. Имаћемо електротехнику са рачунарством, машинство са два студијска програма, производно машинство и пројектовање рачунаром, Такође, као и до сада, заштиту биља на пољопривреди и заштиту животне средине и прехрамбену технологију са нутриционизмом.  Нутриционизам  је  нови студијски програм акредитован први пут 2017. године. Иначе, сви наши програми су акредитовани још са првим законом о високом образовању који је био усклађен са болоњским процесом 2007. године и ми практично од тада, задржавајући традицију,  имамо ове студијске програме који су интересантни за наше подручје и не само за њега, већ и за Србију. Удруживање у Академију омогућиће нам да имамо и неке друге смерове који у складу са временом привлаче студенте у нашу високу школу. Од наредне године, ја се надам да ће то ићи својим током и без застоја, студенте ћемо уписивати на Академију струковних студија Београд.

АКРЕДИТАЦИЈА МАСТЕР ПРОГРАМА

Као садашња Висока школа и Одсек примењене инжењерске науке у Пожаревцу за почетак ће студенте уписивати за први степен струковних студија. Планови да се омогући наставак школовања постоје и изгледни су, потврдио је директор проф. др Владан Ђулаковић:

-Када студент заврши први степен струковних студија моћи ће да упише други степен струковних студија на појединим школама будућих одсека. Имаће мастер студије и више могућности избора да наставе студирање мастер програма који им одговара на било којој од ова четири одсека Академије. Такође, Ми у Пожаревцу смо у припреми ове године и надамо се да ћемо до почетка марта, односно наредне школске године, акредитовати мастер програме за електротехнику и заштиту биља зато што ту имамо доста интересовања студената за други степен високог образовања.

Као део будуће Академије техничких струковних студија Београд, уз Високу техничку школу струковних студија Пожаревац, на Сајму образовања своје програме је представила ВШСС Београдска политехника. На Сајму је испред тима за маркетинг и промоцију био Жељко Здравковић и представио профиле инжењерских студија:

-Београдска политехника је школа са традицијом, основана је 1959. године као виша кожарска школа. Промене су дошле са временом и у овој групацији смо једини који имамо дизајн, Графички дизајн и Дизајн индустријских производа, Модни дизајн производа од коже и од прошле године нови смер Концепт и карактер дизајн. На одељењу технологије имамо Заштиту животне средине, Безбедност и здравље на раду, Рециклажне технологије који је изузетно перспективан смер, Менаџмент квалитетом и Графичко инжењерство.

Београдска политехника има и акредитоване мастер струковне студије Графичког дизајна и Инжењерства заштите. За Заштиту животне средине и одрживи развој и Графичку производњу мастер студије су у процесу акредитације.

                                                                                               Д. Деурић