2020-05-17T01:16:33+02:00 16. маја, 2020. 10:10 |

ВТШСС ПОЖАРЕВАЦ: Следе испитни рокови

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу је по увођењу ванредног стања прекинула редовну наставу. Настава студентима као и на свим високошколским установама почела је преко електронских платформи, а све информације су добијали преко званичног сајта Школе или разменом мејлова са професорима и асистентима у настави.

По укидању ванредног стања уз даљу забрану окупљања, Колегијум ВТШСС у коме су директор школе, проф. др Владан Ђулаковић, проф. др Славица Чабрило, проф. др Злата Живковић, проф. др Драгослав Перић и проф. др Радиша Стефановић, договорио је у петак, 8. маја надокнаду и распоред испита и припреме уписа на прву годину студија. Сходно околностима, априлски рок је померен и по распореду који треба да потврди Наставно веће, консултације, колоквијуми и семинарски радови треба да се обаве од 18. до 22. маја. Сам испитни рок је из априла померен на термин од 25. маја до 5. јуна и одржаће се по распореду који ће бити објављен.

По важећем распореду надокнада углавном практичне наставе биће у периоду од 7. јуна до 26. јуна уз пријаву испита 24. 25. и 26. јуна. Испити јунско – јулског рока биће одржавани у првој половини јула, односно како је Колегијум утврдио, од 1. до 17. јула.

Директор ВТШСС, проф. др Владан Ђулаковић о протеклом периоду студирања током ванредног стања као и о предстојећим активностима каже:

-Висока техничка школа је радила са смањеним капацитетом, односно радили су професори са студентима преко електронских медија. Контакт наставника и студената је рађен онлајн, одрађени су семинарски радови, колоквијуми и остаје један део градива и семинарских да би завршили ову школску годину, јер није све могло да се организује онлајн. Из тог разлога  Колегијум је предложио да један део јуна одвојимо за консултације и завршетак семинарских радова и припрему за априлски рок. После тога ће ићи априлски рок и пауза за припрему јунског рока са периодом пријаве и полагања испита. Распоред је 

згуснут и за студенте и професоре али, пошто нисмо имали услове у ситуацији каква је била, мораћемо мало више да радимо и биће испуњено све што је потребно за завршетак наставе у овом семестру.

                            НОВИ СТУДЕНТИ – УПИС НА ПРВУ ГОДИНУ

Док су испитни рокови за студенте прве, друге и треће године померени, будући студенти ће имати уобичајени уписни рок по препоруци Министарства просвете. Пријаве за упис обавиће се од 29. јуна до 1. јула. Пријемни испит на Виској техничкој школи у Пожаревцу из математике предвиђен је 10. јула од 9 часова, а из хемије и биологије истог дана од 13 часова. Студенти предмет за пријемни испит бирају у зависности од студијске групе коју желе да упишу. 

За школску 2020 / 2021. годину планиран је на прву годину упис 165 студената на буџету и 115 самофинасирајућих. Такође, непромењени су смерови и студијске групе. ВТШСС ће за неколико дана објавити и конкурс за упис. Смер Електротехника има две студијске групе, Енергетику и Електротехнику и рачунарство, смер Машинство такође две студијске групе, Производно машинство и Пројектовање рачунаром, Технологија две студијске групе, Технологију хране и Нутриционизам, на Пољопривреди је једна студијска група Заштита биља. Пети смер је Заштита животне средине. Уз пријемни испит за упис на прву годину бодује се и успех ученика постигнут током средње школе. Мада је ВТШСС променила правни статус и сада је део Академије у чији састав су ушле још три Високе школе из Београда, за будуће студенте при упису се формално ништа неће променити, потврдио је директор, проф. др Владан Ђулаковић:

-Конкурс расписујемо под својим именом Висока техничка школа струковних студија Пожаревац. Мада смо сада део Академије, то је само правно статусна промена и програм студирања остаје исти. Већа је могућност гостујућих професора са других школа у саставу Академије и размене студената што ће, како очекујемо, дати нови квалитет настави. 

Информације и материјали за пријемни испит су постављени на сајту ВТШСС почетком ове године, тако да су доступни свим заинтересованим средњошколцима. Уколико буде било потребе и могућности, Школа ће организовати консултације и припремну наставе за полагање пријемних испита која ће и ове године бити бесплатна. 

                                                                                               Д. Д.