„Аутоматизација у дистрибутивним мрежама“ тема је предавања одржаног  у Високој техничкој школи у Пожаревцу у оквиру промоције нових мастер струковних  студија. Предавач је био мр Зоран Ристановић, руководилац пословне јединице „Дигитал грид“ у београдској Компанији „Siemens“. 

 

            Директор Високе техничке школе струковних студија др Владан Ђулаковић, напоменуо је да је опште познато да ова пожаревачка високо образовна установа годинама уназад организује оваква и слична предавања на којима, осим професора и стручњака, учествују и студенти. Он је уједно подсетио присутне на историјат ВТШСС напоменувши да је она основана пре 40 година, тачније 1979. године. Од самог почетка промовисала је занимања у складу са потребама привреде, уписивала студенте на електро, машински и технолошки смер.

-Након дугогодишњег развоја, данас у Високој техничкој школи струковних студија постоји пет смерова који обухватају области машинства, електротехнике, пољопривреде, прехрамбене производње и заштите животне средине. До сада смо имали неколико измена планова и програма. Након усклађивања са Болоњском декларацијом, са нашим студентима ради се по новом систему. Наиме, имамо основне студије на свим смеровима у трајању од три године. Морам да напоменем да смо до ове године имали и специјалистичке студије, које су уследиле након основних, у трајању од једне године. Ове године у припреми су мастер струковне студије на свим усмерењима. Надамо се да ћемо до краја месеца успети да прикупимо и предамо сву неопходну документацију надлежној комисији за акредитацију и да ће нам она одобрити рад, нагласио је др Ђулаковић.

ПОВЕЗИВАЊЕ ПРИВРЕДЕ И ШКОЛСТВА

Професор Драгослав Перић активно учествује у изради планова и програма за мастер студије. Како је објаснио, основна идеја мастер струковних студија односи се на повезивање привреде и школства, односно привредних стручњака са професорима и студентима. Реч је о концепту који доста личи на оне из Немачке, Аустрије и Швајцарске, у којима се најмање током  једног семестра, настава обавља у фирмама.

-И код нас је то омогућено, међутим, није императивно, не постоје увек услови да се то спроведе, а и привредници, нажалост, немају много времена за студенте, рекао је Перић и додао:

-Програмом мастер струковних студија предвиђено је да један семестар буде посвећен припреми и изради завршног рада, који се другачије назива примењени истраживачки рад, а на основу кога ће се на бољи и квалитетнији начин анализирати проблеми у пракси, уједно и решавати. У оквиру ових студија планира се и учешће привредних стручњака у комисијама за одбрану истраживачких радова, а такође, постоји и могућност ангажовања привредних стручњака, који би учествовали у настави. На тај начин студенти директно могу добити информације о кретањима у привреди, о стању струке, решавању проблема… Напомињем да ћемо имати лаган прелаз са постојећих специјалистичких студија, и да ће највећи број бодова остварених на њима моћи да се пренесе на мастер студије, објаснио је професор Драгослав Перић.

АУТОМАТИЗАЦИЈА У ДИСТРИБУТИВНИМ МРЕЖАМА

Магистар Зоран Ристановић, предавач на скупу у ВТШСС, истакао је да је основна тежња и циљ светског друштва – беспрекидно напајање електричном енергијом. Он је детаљно описао на који се део електроенергетског система односи аутоматизација у дистрибутивним мрежама, како се примењује, говорио је о степенима њеног развоја, а  уједно представио и индексе поузданости мреже. Највећи део предавања посветио је презентацији аутоматизације у дистрибутивним мрежама у оквиру које су представљене апликације које Компанија „Siemens“ предлаже. Учесници скупа били су у прилици да сазнају нешто више и о референцама које се примењују у Копривници и Немачкој. Представљени су и системи који омогућавају да прекиди у напајању електричном енергијом буду што мањи. Неким од решења овог проблема располаже управо Компанија „Siemens“ из Београда.

-Постоје и друга, универзална решења актуелна у другим компанијама. У Србији све ово још увек није заживело, креће се почетним корацима, када ће се располагати беспрекидним електричним напајањем видећемо, али морам да истакнем да ситуација тренутно није баш тако сјајна, рекао је мр Ристановић.

            Компанија „Siemens“ запошљава више од 400.000 људи у свету. На глобалном нивоу, она је једна од највећих компанија у овој области. У Србији је присутна дуги низ година. Седиште фирме је у Београду, запошљава 1.500 радника, већина запослених ради у производњи генератора за ветрогенераторе у Суботици.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content