2017-08-28T10:31:07+02:00 28. августа, 2017. 10:31 |

Вучић почасни грађанин Општине Жагубица

Sa sednice SkuostineОдборници локалног парламента у Жагубици једногласно су усвојили одлуку којом ће на Дан Општине, 25. септембра, председнику Србије Александру Вучићу бити уручено највеће признање Општине „звање почасног грађанина Општине Жагубица“. У образложењу се наводи да је Александар Вучић још од својих првих политичких корака показивао посебно интересовање за животне проблеме, посебно инфраструктурне, грађана Општине Жагубица, са визијом и конкретним мерама како те проблеме решавати.

            -Предан и марљив у остварењу својих идеја, председник је у више наврата обилазио нашу општину, прво као опозициони лидер, затим као премијер и сада као председник Републике, са жељом да у разговору са политичким руководством Општине и њеним грађанима, утврди могуће начине решавања егзистенцијалних питања, као и правце развоја, а све у циљу стварања што бољих услова за живот, рад и опстанак људи на просторима Хомоља. Један од резултата његовог вишегодишњег залагања јесте потпуна реконструкција, односно изградња деонице регионалног пута Петровац – Жагубица у дужини од 24 километра. Изградњом ове деонице Општина Жагубица остварила је вишеструку и дуго очекивану корист која се огледа у приближавању Општине развијеним привредним и другим центрима у Републици, привлачење потенцијалних инвеститора, стварање основног предуслова за развој туризма. Такође, председник својим огромним ауторитетом предано ради на тражењу стратешких партнера који би уложили свој капитал у отварање производно – прерађивачких капацитета и запослили велики број младих људи, каже се између осталог у образложењу Општинског већа.

            Председница Скупштине општине Оливера Пауљескић истиче да је иницијатива за доделу признања почасног грађанина председнику Србије Александру Вучићу,  потекла од већег броја удружења и установа, и то: Покрета горана, Удружења ликовних уметника Хомоље, Пчеларске задруге „Хомољемед“, Општинског удружења пчелара „Хомоље“,  Удружења фрулаша и етномузичара „Флујер“, Туристичке организације, Културно просветног центра „Јован Шербановић“ и Завичајног музеја.

            У наставку седнице одборници су једногласно усвојили одлуку о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Општине Жагубица за 2017. годину. На основу важећег прописа Владе Србије одређено је да Општина Жагубица има право на 117 запослених на неодређено време у јавном сектору и према речима Оливере Пауљескић јавна предузећа и установе задржаће постојећи број радника јер нема вишкова. Донета је и допуњена одлука о мрежи предшколских установа чиме је она проширена за још једно издвојено одељење у Сигама.

            Окончан је поступак ликвидације над Јавним предузећем Туристичка организација Општине Жагубица, за заменика директора Дома здравља именован је др Владимир Марковић из Блаца, док је дужности доктора медицине за утврђивање чињенице смрти ван здравствене установе и издавања потврде о смрти на прописаном обрасцу разрешена др Данијела Павловић Челебџић из Милановца, на лични захтев.

            На овом заседању одборници су дали зелено светло и на измењену одлуку о заштити споменика природе „Клисура Осаничке реке“, одлуку о изради плана детаљне регулације комплекса „Бела Река“, измењену одлуку о изради плана детаљне регулације подручја ветропарка „Бељаница“ и измењену одлуку о утврђивању назива улица и тргова на територији Општине Жагубица.

            По завршетку дванаесте редовне седнице, одржана је шеста седница Скупштине општине по хитном поступку на којој су одборници једногласно за вршиоца дужности директора ЈКП „Белосавац“ именовали Срђана Којадиновића, струковног инжењера за енергетику из Пожаревца, а за утврђивање чињенице смрти ван здравствене установе и издавање потврде о смрти на прописаном обрасцу у наредном периоду биће задужен др Љубомир Крстић из Власотинца.

            Дарко Динић