Тринаестим Сабором бачијара у Стамници настављена је традиција по којој је Општина Петровац на Млави надалеко позната и служи за понос Србије. Иначе, у овом селу се дуже од једног века, по Ђурђевдану, одржава скуп бачијара, који је последњих година стекао популарност и има за циљ да привуче пажњу не само људи који се баве сточарством, већ и грађане који желе да се упознају са традицијом, обичајима, културном баштином, домаћом радиношћу и специфичном кухињом овог краја. На Ђурђевдан, мештани окупљају своја стада оваца на бачији Извор, која се налази у подножју планине Кукуј, поред саме Стамничке реке, на само километар од центра Стамнице.


           Организатори Сабора, месне заједнице Стамница и Стамничка река, Туристичка организација и Културно просветни – центар и овог маја су осмислили бројне садржаје. На самом уласку у овај простор, неколико хиљада посетилаца било је у прилици да код 22 излагача види 18 колекција оваца, 2 колекције јагњади, 2 колекције коза и овчарске псе.

                      НАЈБОЉИ БАЧИЈАР ДОБРИЦА ЈАКШИЋ

           Званични програм Тринаесте бачијаде обележила је порука и решеност да се традиција сточарства у петровачкој Општини сачува и унапреди, чему је свакако велика подршка и изузетна посећеност овогодишњег Сабора.

           Након што је председник Организационог одбора Миланче Аћимовић прогласио Сабор отвореним, знамење Бачијаде, штап и шубару од Горана Ристића добио је на чување Саша Живојиновић. Потом су уручене захвалнице свим излагачима.

Пехар за најлепшег пса добио је Мирољуб Петровић из Крњева, док је најукусније традиционално јело „чорбу од лободе“ припремило Удружење жена „Стамничанке“ из Стамнице. Награда за најбржу мужу оваца на бачији припала је Снежани Јакшић из Стамнице. Признање за шампионску колекцију јагњади добио је Слободан Миловановић из Забрђа, док је друго место у овој категорији освојио Игор Рашић из Сига. Пехар за најбоље шиљеже добила је Србица Николић из Крепољина. За шампионску колекцију оваца на овој изложби награђен је Зоран Ђорђевић из Манастирице, друго место у овој категорији припало је Дарку Лазаревићу из Стамнице и треће Николи Јанкуцићу из Крепољина. Најбољу колекцију коза на овогодишњој манифестацији имао је Раде Радојковић из Крепољина, док  је друго место припало Ангелини Вулић из Кладурова. Пехар за овцу шампионку добио је Живомир Видаљевић из Ждрела, а за овна шампиона Саша Миловановић из Великог Лаола. Титулу најбољег бачијара за 2018. годину понео је Добрица Јакшић из Стамнице, а пехар му је уручио председник Организационог одбора Миланче Аћимовић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content