Почев од суботе 13. априла Школа за основно и средње музичко образовање ”Стеван Мокрањац”  у Пожаревцу биће домаћин XVI Међународног такмичења дрвених дувача „Пожаревац 2019.“. Тим поводом, исте вечери у оквиру свечаног отварања од 20,00 часова одржаће се концерт на коме ће пожаревачка публика имати прилику да чује првог кларинетисту Београдске филхармоније и професора на Факултету музичке уметности у Београду, Вељка Кленковског, који ће наступити уз клавирску сарадњу Александра Синчука (ФМУ Београд).

За комплексну организацију овог такмичења задужен је Организациони одбор на челу са директором такмичења проф. Периша Станојевић и директором школе проф. Зораном Марићем, уз залагање читавог колектива, чиме је ова образовна институција давно препознатљива као изузетно добар домаћин.

– Ове године, у дисциплинама флаута, кларинет, саксофон, обоа, фагот и камерна музика такмичиће се 177 ученика и студената из 51 школе из Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Бугарске и Аустрије, каже за наш недељник професор Станојевић. –  Такмичење које траје до 16. априла оцењиваће еминентни жири састављен од врхунских извођача и педагога из Србије и иностранства.

Вредан податак је да је професор Периша Станојевић за 43 године, колико је запослен у пожаревачкој Музичкој школи, са својим ученицима освојио преко 200 награда на Републичким такмичењима и Фестивалу музичких и балетских школа Србије. Станојевић је на самом почетку рада у овој Школи први међу колегама одвео своје ученике на Републичко такмичење и са њега у Пожаревац донео прву награду! Током каријере, његови ученици добитници су три награде на некадашњим југословенским савезним такмичењима и седам међународних награда у Италији (Стреза и Барлета), у Словенији, Пољској и Чешкој, а доцније настављали школовање и усавршавање широм света. Професор Станојевић је за изузетне педагошке успехе добитник Награде радника у образовању града Пожаревца за животно дело. Ове године он са својим  ђацима последњи пут учествује на Републичком такмичењу, а упорност и рад са ученицима допринео је да Станојевић последњу годину радног века заокружи титулом лауреата коју је понео његов ученик Сава Ђукић.  

Иначе, током припреме овог текста дисциплином саксофон почело Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије, на коме су  ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ већ првог дана забележили изузетне резултате. Наиме,  титулу Лауреат понео је Сава Ђукић ученик 4. разреда класе Перише Станојевића а прву награду освојио Стефан Јанојлић ученик 1. разреда из класе Перише Станојевића. Такође, Богдан Величковић ученик 1. разреда  класе  Марија Стојадиновић освојио је  прву награду док је Никола Радовановић ученик 3. разреда из класе Марија Стојадиновић добитник  2. награде. Клавирска сарадња ученика била је поверена Милени Мини Благојевић.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content