Минулог петка и суботе у Жагубици одржан је овогодишњи XVII Сабор „Врела Хомоља“. Сабор је отпочео 28. јуна Сајмом меда и предузетништва и великим карневалом малишана Предшколске установе „Полетарац“ који су продефиловали од вртића до платоа Дома културе, где је уприличен чин свечаног отварања.

 

У присуству великог броја гостију, Сабор је отворио Сафет Павловић, председник Општине Жагубица:

– Организовањем разноврсних садржаја и окупљањем људи на Сабору, улажемо напоре да снажно аформишемо и презентујемо природне лепоте, културно-историјске вредности и пласирамо инвеститорима и купцима наше привредне ресуре и готове производе, рекао је Павловић.

По одржаном културно уметничком програму, приређен је округли сто на тему „Развој села и задругарство“ док је у поподневним сатима отворена изложба „Мила моја-играчке од праисторије до данас“, проглашен победник конкурса „Најбољи мед из Србије 2018.“, док су бројни гости Жагубице имали прилику да виде и богат уметнички садржај. Први дан манифестације је окончан у порти цркве Свете Тројице величанственим концетром „Српски пој од искона“ неговатеља певања у духу народне традиције.

Субота је почела такмичењем у спортском риболову „Жагубица FLY” док је на платоу изнад овог јединственог простора нешто доцније отпочело надметање у припреми традиционалних јела и старих заната „Златне руке Хомоља“ а под вештим рукама кулинара настајала су најразноврснија јела која у себи са поносом носе сегменте традиције народа овог краја.  Посетиоци су уз припрему јела имали прилику да разгледају и бројне штандове на којима су се били изложени  ручни радови, хомољски мед и ракија, музички инстументи, сувенири,  док је посебну пажњу привукао заједнички штанд ученика Средње школе из пољског града Piotrkow Trybunalski и Средње техничке школе у Жагубици на коме су презентована традиционална јела из Пољске и Србије.

 У подне је на централној позорници Сабора „Врела Хомоља“ почео наступ фолклорних група. Овом приликом уручене су награде победницима такмичарских сегмената „Врела Хомоља“. У надметању риболоваца прво место освојио је Вања Стојановић, друго Драган Ђорић и Срђан Аксовски. Награда за најоригиналнији сувенир припала је Удружењу жена Кладурово. Удружење жена „Стамничарке“ из Стамнице освојило је награду за најбоље готово јело донето на Сабор. Најбољи у припреми традиционалног јела на лицу места ове године је Удружење „Крилаш“ из Ћовдина. Награда за налепше украшен штанд припала је Удружењу жена „Старчевчанке“ из Старчева, док је посебно признање уручено Средњој школи из пољског града Piotrkow Trybunalski.Награде је уручио Владан Лазић директор Туристичке организације Жагубица. Сабор „Врела Хомоља“ завршена су целовечерњим наступом естрадних звезда Милице Павловић и Ане Кокић.

И овогодишња „Врела Хомоља“ одисала су спојем традиције, духом културе и вековном тежњом да се очува идентитет кроз песму, игру, заборављена јела и пре свега – дружење. Жагубичани, као домаћини успели су и овај пут у томе, поручујући гостима и намерницима да ће тако бити на многаја љета!

Забележио Влада Винкић

OПШИРНИЈЕ У НЕДЕЉНИКУ “РЕЧ НАРОДА” 2.ЈУЛА

Share.

Comments are closed.

Skip to content