У Пољани, селу надомак Пожаревца, 18. и 19. августа, седамнаесту годину за редом одржавају се Сестрољински дани Преображења. Ову културно – духовну светковину по традицији организују Црквена општина Пољана, Месна заједница Пољана, КУД „Младост“ и Етно секција Пољана, а под покровитељством Града Пожаревца. Сестрољински дани Преображења осмишљени и организовани са циљем да се сачува изворно народно стваралаштво, бројним духовним садржајима на светом месту, православље уздигне на још виши ниво и сачува српска традиција саборовања, и ове године су окупили на стотине учесника програма. Веома садржајан сценски програм пратио је и бурним аплаузима подржавао велики број посетилаца, међу којима су били градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине града Бојан Илић са сарадницима. Црква Светог Вазнесења Господњег била је претесна за изузетно велики број верника придошлих да присуствују празничном бдењу 18. августа и Преображенској литургији и освећењу новог грожђа, 19. августа.

           -Церемонијал свечаног отварања започет је Химном „Боже правде“ у извођењу женске певачке групе ГАНИП-а, наступом најмлађих чланова фолклорне секције КУД-а „Младост“ Пољана и Сестрољинском здравицом коју је казивао народни појац Милија Радивојевић – Баја.

           Седамнаесте Сестрољинске дане Преображења отворио је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, истакавши да велики празник Преображење Господње значењем и поруком све нас обавезује да православну веру, културу, традицију и обичаје поштујемо и негујемо и да се на сваком месту понашамо свесно и одговорно према духовном и културном наслеђу.

           -Пољана има под својим окриљем две велике манифестације, два велика народна сабора – Ускршњи етно фестивал и Сестрољинске дане Преображења. Чињеница да се овде окупљамо већ седамнаести пут, а да и сусрети око Ускрса трају већ петнаест година, говори да се у Пољани поштује традиција и то је важно из много разлога. Највећи разлог је тај да увек морамо бити свесни да смо обичаје, земљу и знање од старијих наследили и да то увек морамо памтити. Мишљења сам да не постоји бољи начин за то од оваквих окупљања и то под окриљем наше цркве, која се вековима брине да не заборавимо наш идентитет и корене. Преображење као празник према Библији означава дан Христовог преображења на гори Тавор, када је у исто време најављена и његова слава, али и страдање. Тиме је уједно послата и порука људском роду да су ове две ствари скоро увек повезане, али да на крају правда и истина морају победити, те тако, више од 2.000 година касније славимо Христа спаситеља захвални за жртву коју је учинио за нас. Доста је било страдања, заменили смо га вредним радом и вером да једино такав рад може да нам донесе резултате, односно живот какав желимо за себе и своје вољене. У Србији, у Пожаревцу, у Пољани… живе вредни и добри људи. Сестрољински дани Преображења то и доказују и нека нам и они ове године донесу сусрет са драгим пријатељима и комшијама, добро здравље и много више славе и успеха, а мало или нимало проблема и страдања, казао је Спасовић.

                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content