Двадесет и друга Смотра фолклорних ансамбала села Србије отпочела је у суботу увече свечаним дефилеом учесника кроз Кличевац. Девојчице у несвакидашњој одећи, вуненим чарапана, везеним кошуљама и тешким вуненим сукњама са плетеницама и цвећем на глави, момци у прслуцима, нестрпљиви да заиграју… Мештани Кличевца, родитељи, родбина, комшије, пријатељи изашли на главну улицу кроз село да виде своје и дочекају госте, да кроз шпалир пусте младеж да прође кроз село и да тако почне празник фолклора.

           Организатори Смотре су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Пожаревац, који је уједно и покровитељ, Савез аматера Србије и Месна заједница Кличевац. На церемонији отварања, испред домаћина, села Кличевац, добродошлицу учесницима и гостима пожелео је Живадин Николић, заменик председника Савета месне заједнице. Он се захвалио организаторима и Граду Пожаревцу на покровитељству без кога, како је рекао, манифестација не би могла да траје оволико дуго, подсетивши да је све кренуло пре 22 године скромно, а да је данас Кличевац, на мапи Србије, незаобилазан када је у питању фолклор.

           -Овде се представљају сви престижни фолклорни ансамбли из Србије и ова манифестација показује да је село у Србији и даље витално и негује традиционалну игру важну за очување националног идентитета, рекао је Николић.

           Смотру је званично отворио члан Градског већа и председник Организационог одбора Млађан Николић, нагласивши да локална самоуправа подржава овакве свечаности и манифестације, којима се кроз игру и песму, чува култура српског народа.

           -У временима ниских вредности, ови чувари нашег националног блага се налазе у веома незавидном положају. Град Пожаревац је поносан што подршком доприноси да се оваква манифестација републичког карактера по 22. пут одржава на нашем подручју, казао је Николић.

Љубитељи народне песме и игре били су у прилици да се друже са члановима најбољих фолклорних друштава Србије. Ансамбли су кроз игру и песму приказали оригиналност, велико залагање за очување традиције, а њихово умеће оцењивао је стручни жири у саставу: доктор етнологије Драгослав Џаџевић, дугогодишњи кореограф и врсни познавалац игре, магистар етномузикологије и уредник музичке продукције РТС-а Мирјана Дробац и Даница Ђокић, етнолог.

               НА СЦЕНИ КЛИЧЕВЦА – НАЈБОЉИ У СРБИЈИ

Прве вечери наступила су четира ансамбла. Такмичење су отворили чланови Дома културе „Извор“ из Горића (Град Ваљево), а после њих представили су се КУД „Света Петка“ из Петке (Градска општина Костолац), КУД „Метохија Хвосно“ из Гораждевца (Општина Пећ) и КУД „Властимир Живковић“ из Батуше (Општина Мало Црниће). Другог дана такмичења, вештине су одмерили чланови пет фолклорних ансамбала „Младост“ из Нове Пазове (Општина Стара Пазова), „Медвеђа“ из Медвеђе (Општина Трстеник),  „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна (Град Пожаревац), „Кузмин“ из Кузмина (Општина Сремска Митровица) и „Вук Караџић“ из Бадњеваца (Општина Баточина). У ревијалном делу програма наступили су ветерани и први ансамбл КУД-а „Миленко Стојковић“ из Кличевца, први ансамбл КУД-а „Речица“ из Речице, а гост вечери био је певач Ренато Хенц.

 

Најбољи „Извор“ из Горића

Победник овогодишњег СФАС-а и добитник Златне плакете је Дом културе „Извор“ из Горића. Жири је друго место и Сребрну плакету доделио АКУД-у „Вук Караџић“ из Бадњеваца, док је трећа награда и Бронзана плакета припала КУД- у „Властимир Живковић“ из Батуше. Признања им је уручио председник Савеза аматера Србије Верољуб Арсић. Специјална плакета за најбољу реконструкцију костима додељена је КУД-у „Младост“ из Нове Пазове, за најбољу народну ношњу и најбољи народни оркестар Дому културе „Извор“ из Горића. Најбољи вокални солисти су Васа Миленков (АКУД „Вук Караџић“ Бадњевац) и Игор Стевић (КУД „Властимир Живковић“ Батуша). Признање за најбољег инструменталног солисту уручено је Радету Обрадовићу (Дом културе „Извор“), за најбољег играча Лазару Ђурићу (Дом културе „Извор“), док је награда за најбољег уметничког руководиоца и најбољи истраживачки рад у домену кореографије отишла у руке Драгомана Медуловића (Дом културе „Извор“). За најбоље одиграну  кореографију „Сплет игара из Шумадије“ награђен је АКУД „Вук Караџић“ Бадњевац.

 

Фестивал су пратили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, члан Градског већа Драган Радовановић, председник Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца Драган Станојевић…

               Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content