2019-06-25T18:11:57+02:00 25. јуна, 2019. 18:11 |

За енергетску ефикасност 325 милиона

        Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је уговоре са представницима 24 локалне самоуправе које ћe из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности, добити укупно 325 милиона динара бесповратних средстава за пројекте унапређења енергетске ефикасности у тим срединама. Новац су добили Кикинда, Трговиште, Сурдулица, Суботица, Бела Паланка, Мајданпек, Алибунар, Земун, Свилајнац, Рашка, Кањижа, Ириг, Петровац на Млави, Чачак, Мионица, Ваљево, Деспотовац, Лучани, Мало Црниће, Крушевац, Љубовија, Ћуприја, Ниш и Кнић.

       Укупна вредност тих пројеката је 490 милиона динара, а из Буџетског фонда добиће бесповратно 325 милиона, док ће 165 милиона динара обезбедити саме локалне самоуправе. На конкурс су се, иначе јавиле 62 локалне самоуправе, од којих је изабрано 24. По речима Антића ове године за пројекте пријављене на конкурсу, опредељен је највећи износ од 2014. године, када је почела додела бесповратних средстава из Буџетског фонда.

         Министар је рекао да се након реализације тих пројеката очекује годишња уштеда од 8,2 милиона киловат часова, шсто је у новцу око 490.000 евра годишње, као и смањење емисије ЦО2 за 3.300 тона годишње.

         Енергетска ефикасност је један од заједничких приоритета Министарства, Владе, градова и општина, а према најавама министра очекује се да до краја године почне рад и Фонд за енергетску ефикасност, како би осим јавних објеката, средства била доступна и грађанима за унапређење енергетске ефикасности њихових станова и кућа, али и за комерцијалне објекте.              – Фонд ће стартовати са око 20 милиона евра, а до краја године кренуће и позиви људима да конкуришу и за кредитне линије“, рекао је Антић и навео да се очекује и помоћ ЕУ.