У ПОЖАРЕВЦУ У ТОКУ ОБУКА ЗА ЛИЧНЕ ПРАТИОЦЕ ДЕЦЕ

Данас је у Пожаревцу почела обука 35 кандидата за личне пратиоце деце са сметњама у развоју. Реч је о Пројекту који организује Удружење за неговање здравих стилова живота „Веритас“ уз финансијску подршку града Пожаревца.


Тим поводом Славиша Стојковић, члан Градског већа задужен за социјалну политику и здравство, подсећа да је град Пожаревац још 2017.године увидео неопходност услуге личних пратилаца деце и ученика од када се овај пројекат  континуирано реализује:

– Анализа ефикасности ове услуге показала је њену изузетну повољност за кориснике као и за њихове родитеље, јер изуетено олакшава живот родитељима а корисницима унапређује  свакодневне активности. У наредном периоду средства за ову намену биће увећавана, јер су финансије града Пожаревца стабилне ову услугу ћемо уврстити и у буџет за 2021. и све наредне године, рекао је Стојковић.

Јасмина Турудић и Славиша Стојковић

Испред Удружења за неговање здравих стилова живота „Веритас“ Јасмина Турудић је истакла да ће ова обука пружити могућност да лични пратиоци детета по указаној потреби буду и ангажовани, а сама сврха је доступност васпитно образовних услуга која се пружа свој деци, па тако и деци са сметњама у развоју.

– Ми смо 2017. године кренули у овај пројекат врло скромно са 11 личних пратиоца за исти толики број деце, јер је то услуга која се обавља по систему „један на један“, односно једно дете са сметњама у развоју и један лични пратилац. Ми данас у овој услузи имамо четрдесеторо деце, што значи да имамо исто толико извршилаца.  Као Удружење водимо рачуна да постоје и друга деца којима је ова услуга потребна, а до потребе се долази тако што се она утврђује на  интерресорној комисији и као мера обавезује наше удружење да и ту децу уврстимо у ову услугу, истакла је Турудић,   изражавајући велику захвалност свима који тренутно пружају услугу личних пратилаца деце, јер се показало да су спреми и способни да то квалитетно раде, посебно што је она од велике помоћи најпре детету са сметњама у развоју како у вртићком делу тако и у школско образовном програму.

                         Полазници обуке за личне пратиоце деце

Обука ће трајати до недеље 14.јуна.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content