IMG_3562На свечаном пријему у холу Центра за културу који је за пољопривредне произвођаче уприличио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, уручени су уговори за инвестиције у физичка средства и суфинансирање камате за краткорочне кредите, укупне вредности од 21,7 милиона динара. Том приликом Спасовић је указао на кораке које локална самоуправа предузима како би се статус пољопривреде побољшао.

-Једна од првих смерница коју сам као градоначелник дао својим сарадницима је да врата између пољопривредника и оних који у Градској управи брину за њих, не смеју никада бити затворена. Не смеју врата бити ни одшкринута, већ потпуно отворена са одговором на свако питање и саветом за сваку недоумицу, било да се ради о упутству за попуњавање упитника или одговору на питање о правилној употреби агротехничких мера. Сматрам да је изузетно значајно што смо успели да пронађемо модус за издавање у закуп пољопривредног земљишта заинтересованим лицима која од тога живе.

Б.Спасовић
       Б.Спасовић

Такође, уређење атарских путева за које смо кроз конкурс код Министарства пољопривреде, али и од сопствених средстава издвојили више од 30 милиона динара, једна је од ставки за које сам сигуран да ће у сезонама које следе тек дати видљиве резултате. У овој години имали смо преко 200 корисника и удружења пољопривредних произвођача који су користили право на директни подстицај у висини од око 30 милиона динара и још око 40 милиона динара индиректних подстицаја. Данас уручујемо уговоре за инвестиције у физичка средства за пољопривредна газдинства у укупном износу од 17,7 милиона динара и уговоре за суфинансирање кредитне камате у износу од око 4 милиона динара. Иако је све ово добро, није ни изблиза довољно. Желимо да број вас који сте се данас окупили овим поводом наредне године буде удвостручен, сигурни у бољу реализацију планираних средстава које је Град наменио не само помоћи, већ првенствено развоју пољопривреде, рекао је Спасовић.

Председник Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде Славиша Стојковић је на гласио да је у 2016. години издвојено 69.086.500 динара за развој пољопривреде, а у вези са програмом подршке за спровођење политике руралног развоја на територији Града Пожаревца.

 

 

С.Стојковић
    С.Стојковић

-Корисницима подстицајних средстава који су учествовали на конкурсима исплаћено је 30 милиона динара, што значи да смо имали релативно добро извршење. На првом конкурсу за суфинансирање камата на кредите који је отворен 5. јула пристигло је 93 пријава и за ту намену утрошено је близу 4 милиона динара. Други конкурс је био изузетно значајан и односио се на куповину механизације и субвенционисање свих грана пољопривреде. За ову намену издвојено је 33 милиона динара, а искоришћено је близу 18 милиона динара. Трећи конкурс је расписан у септембру за подстицај и унапређење пољопривредних удружења и за ову намену је утрошено 8.783.000 динара, казао је Стојковић.

А. Стојановић
  А. Стојановић

Члан Градског већа задужен за пољопривреду Александар Стојановић је нагласио да ће у 2017. години из градског буџета за директне инвестиције у пољопривреду бити издвојено преко 55 милиона динара и преко 40 милиона динара за индиректне инвестиције, одакле се финансира уређење атарских путева, противградна заштита и низ других активности.

-Поред тога што су средства издвојена, у јануару нас очекује израда програма буџета Аграрног фонда за 2017. годину и пољопривредни произвођачи ће бити позвани да учествују у креирању аграрне политике, закључио је Стојановић.

                                                                                                              Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content