2020-03-09T21:06:44+01:00 9. марта, 2020. 21:06 |

ЖАБАРИ: Кров над главом за 12 породица

У Жабарима је  додељено 12 кључева од станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији ове општине. Станови су изграђени у оквиру Потпројекта пет Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији. Финансијска средства за изградњу објекта обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктру обезбедила општина Жабари. Укупна вредност радова износи 248.765 евра, а бруто површина објекта је 646 метара квадратних.


                                               Избегличке породице са Дачићем и Лукићем

Примопредаји кључева нових станова присуствовали су Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Јован Лукић, председник Општине Жабари, Дејан Адамовић, председник СО Жабари, Џон Клејтон, шеф Одељења за демократизацију при мисији ОЕБС у Србији, Борислава Лукић, представница Јединице за управљање пројектима у Јавном сектору.

                                                  Обилазак стана породице Цицвара

                                           ТРАЈНО РЕШЕЊЕ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ

Ивица Дачић је на свечаности одржаној овим поводом рекао да је Регионални стамбени програм заједнички пројекат Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који као свој једини циљ има да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финасиран је средствима ЕУ, која је и највећи донатор. Такође, многе земље су и појединачно дале свој велики допринос овом фонду. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, а Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

            -Станове које ћемо данас доделити део су Потпројекта пет чија вредност износи 52 милиона евра, од којих је 38 милиона из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је обезбедила Влада Србије. У оквиру овог Потпројекта планирано је усељење у укупно 1.847 стамбених јединица, у 25 локалних самоуправа. До сада смо, у склопу целог програма, доделили преко 4.200 стамбених јединица, док је укупно планирано и више од 7.000. И данас се итекако осећају ужасне последице ратних сукоба на тлу бивше Југославије – то ви најбоље знате. Зато је највећи циљ свих нас у Влади Србије очување мира, као и рад на добробити свих наших грађана, посебно оних делова друштва који су најугроженији. Такође, наш приоритет је и улазак у Европску унију. Ми смо веома посвећени том путу, а Регионални стамбени програм је један од лепих доказа наше вишегодишње и стабилне сарадње, која ће се као пример користити и у неким другим деловима света, казао је Дачић.

                                       Уручење кључева избегличким породицама

                                      ПЛЕМЕНИТИ ПРОЈЕКАТ ЗА НОВИ ПОЧЕТАК

Током деведесетих година на подручје општине Жабари пристигло је око 700 лица која су због ратних дејстава била принуђена да напусте своје домове и потраже уточиште на територији Републике Србије.

            -Имајући у виду њихову тешку ситуацију, трудили смо се да им максимално помогнемо. Свим лицима која су решила да трајно остану на територији општине Жабари потрудили смо се да обезбедимо адекватне услове за живот и да их укључимо у локалну заједницу. У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије у оквиру пројекта Регионалног стамбеног збрињавања и уз учешће нашег буџета, успели смо да на територији општине Жабари трајно збринемо 63 породице. Од тога у оквиру потпројеката 2, 4 и 5 обезбеђиван је грађевински материјал, купљена су сеоска домаћинства,  монтажне куће, а данас добијамо станаре и у овој згради са укупно 12 станова за социјално становање у заштићеним условима, за чију је изградњу Општина добила 270.000 евра и из свог буџета за комунално и спољно уређење издвојила нешто више од 5 милиона динара. Све ово не би било могуће да није било адекватне подршке како међународних донатора, Комесаријата за избеглице и миграције, тако и саме Републике Србије, којима дугујемо велику захвалност, истакао је у свом обраћању Јован Лукић, председник Општине Жабари.

            Важну улогу у Регионалном стамбеном програму имају две међународне  организације ОЕБС и УНХЦР. Овом приликом шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији Џон Клејтон је похвалио напоре Комесаријата и општина у Србији, у изналажењу трајних решења за избеглице и бивше избеглице које живе на њиховој територији.

            -Надам се да је ово почетак једног новог и бољег раздобља у вашим животима.  Нови домови су прилика за све вас да поново изградите квалитетне животе. Због тога је нама у УНХЦР-у и ОЕБС-у свака кућа битна, сваки пакет грађевинског материјала се рачуна, као и сваки стан, нагласио је Клејтон.

                                              Уручење кључева избегличким породицама

            Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је изнео податак да је после две и по године напорног рада, у последњих месец и по дана преко 400 стамбених јединица усељено.

            -Поносан сам на ваше стрпљење, допринос и подршку коју председник Комисије и потпредседник Владе даје, поносан сам на свих 120 укључених општина у Србији, а најпоноснији на чињеницу да од данас имате адресу, кључ, своја врата и да имате где ко да дође, да вас посети и поседи са вама, казао је Цуцић.

            Кључеве свог новог дома добиле су породице  Драгана Милашиновића, Илије Љубичића, Богдана Лацмановића, Божа Цицваре, Анке Мартић, Милана Глумца, Зорана Тривића, Дејана Грујића, Љубомира Тарбука и Драгице Стаменковић.

            У њихово име представницима Владе, Општине Жабари, донаторима, међународним организацијама, Комесаријату и другим институцијама, захвалила се Радмила Цицвара.

            -Избегла сам са мужем и двоје деце из Западне Славоније, тачније из Пакраца, Општина Липик. Најпре смо дошли у Београд и неко време живели у Зуцама и Врчину. Најмање десет пута смо се селили откад смо овде у Србији. Зато нам стан у који се данас усељавамо много значи. Престала је агонија сталних селидби и сада можемо на миру да се поново скућимо.

                                                                                                                      Д.Динић