Општина Жабари, Савет за безбедност саобраћаја Општине Жабари и Агенција за безбедност саобраћаја организовали су акцију поделе 61 ауто седишта за бебе рођене у 2018. години и прва три месеца текуће године. Тридесет посто новчаних казни које се наплате на територији општине враћају се локалној самоуправи и користе за унапређење безбедности саобраћаја. Током протекле године у општинску касу је са те позиције пристигло око 2 милиона динара и та средства су искоришћена за куповину ауто седишта за децу, ротационих светала за трактористе, светлодобојних прслука и опреме за полицију.

            Председник Општине Жабари Јован Лукић је овом приликом истакао важност правилне употребе ауто седишта, скренувши пажњу родитељима да их обавезно користе и приликом преласка најкраћих релација, јер је то најбољи начин да њихови малишани буду безбедни у саобраћају. Он је нагласио да се на овај начин омогућава безбедно учествовање најмлађих у саобраћају, а уједно се и материјално помажу родитељи. Иначе, ова ауто седишта имају све потребне референце и атесте и веома битно је да се користе на прописан начин како не би дошло до нежељених последица.

            Из тих разлога представници Агенције за безбедност саобраћаја одржали су предавање намењено родитељима, о значају и правилној употреби ауто седишта, зашто је битно да се користе увек и без изговора.

            Начелник Одељења за превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић је истакао да се од 2016. године спроводи национална кампања која има за циљ подизање процента употребе седишта за децу и појаса.

            -Сваке године су резултати видљиви и проценат родитеља који превозе децу у седиштима се повећава. Пре 6 година када смо почели да меримо проценат употребе појаса и седишта, ти резултати су били више него поражавајући. Тада је проценат употребе ауто седишта за децу био на нивоу од 32 одсто, а употреба појаса код деце 7 одсто. Данас је то доста боље, коришћење ауто седишта достигло је 60 одсто, а употреба појаса око 45 одсто. Бићемо задовољни када будемо раме уз раме са најразвијенијим земљама, а код њих је употреба ауто седишта преко 95 одсто. Укључујући појас и седиште, то је најефикасније средство заштите деце од повреда и смртности у саобраћајним незгодама, казао је Пешић.

            У практичном делу, представница Центра за промоцију безбедности саобраћаја Маријана Јовановић, показала је како се седиште монтира у ауту, како се дете смешта у њему и како се правилно везује, да би се у случају незгоде заштитило од евентуалних повреда.

            -Деца у Србији најчешће страдају као путници у аутомобилима, чешће него као пешаци и бициклисти заједно и некако сви имамо предрасуде када их возимо аутомобилом, да ништа се неће десити и да су сигурнији у рукама родитеља. Управо из тог разлога су јако корисна ова предавања, где се родитељи упознају са правилном употребом ауто седишта, рекла је Маријана Јовановић.

            Подели ауто седишта присуствовали су и председник Скупштине општине Жабари Дејан Адамовић, начелник Општинске управе Небојша Миловановић и председник Савета за безбедност саобраћаја Општине Жабари Слободан Јовановић.

            У наставку је одржана едукативна трибина, на којој су представници Агенције за безбедност саобраћаја говорили о начинима страдања тракториста у саобраћају, указано је на најчешће грешке и подељен је промотивно – едукативни материјал. Савет за безбедност саобраћаја Општине Жабари овом приликом поделио је и 250 ротационих светала и светлоодбојних прслука трактористима, а за ту намену из буџета је издвојено око 400.000 динара. Такође, у септембру свим ђацима првацима на територији Општине Жабари биће подељени флуоросцентни прслуци и приручник за правилно понашање у саобраћају.

                                                                                              Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content