2019-12-03T22:54:20+01:00 3. децембра, 2019. 18:54 |

ЖАБАРИ: Подељено 46 ауто седишта за децу

Општина Жабари, Савет за безбедност саобраћаја Општине Жабари и Агенција за безбедност саобраћаја организовали су акцију поделе 46 ауто седишта за бебе рођене од марта до децембра 2019. године. Општина Жабари у последњих пет година на својој територији није имала настрадале деце у саобраћају, било је 7 повређених од чега 43 одсто њих су настрадали као путници.

Председник Скупштине општине Жабари Дејан Адамовић је овом приликом истакао важност правилне употребе ауто седишта, скренувши пажњу родитељима да их обавезно користе и приликом преласка најкраћих релација, јер је то најбољи начин да њихови малишани буду безбедни у саобраћају. Он је нагласио да се на овај начин омогућава безбедно учествовање најмлађих у саобраћају, а уједно се и материјално помажу родитељи. Иначе, ова ауто седишта поседују све потребне референце и атесте и веома је битно да се користе на прописан начин како не би дошло до нежељних последица.

Из тих разлога представници Агенције за безбедност саобраћаја одржали су предавање намењено родитељима, о значају и правилној употреби ауто седишта, зашто је битно да се користе увек и без изговора.

О проблему страдања деце у саобраћају говорио је Радивоје Трифуновић, представник Одељења за превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја. Он је истакао да Агенција у последње три године спроводи националну кампању која има за циљ подизање процента употребе седишта за децу и појаса.

-У оквиру саме кампање ми смо препознали да је главни проблем код дечијих заштитних система што чак и онда када се користе, то се ради на неправилан начин. Због тога, посебан акценат смо ставили на обуку, изношење чињеница везаних за страдање деце у саобраћају и након тога када добијемо пажњу родитеља спроводимо једну практичну обуку где сви могу да виде како се поставља седиште. Проценат употребе ауто седишта за децу пре кампање био је на нивоу од 30 одсто, док је сада порастао на 60 одсто што је и даље недовољно. Употреба појаса и седишта је нејефикасније средство заштите деце од повреда и смртности у саобраћајним несрећама, казао је Трифуновић.

У практичном делу, представница Центра за промоцију безбедности саобраћаја Маријана Јовановић, показала је како се седиште монтира у ауту, како се дете смешта у њему и како се правилно везује, да би се у случају незгоде заштитило од евентуалних повреда.

-Деца у Србији најчешће страдају као путници у аутомобилима, чешће него као пешаци и бициклисти заједно и некако сви имамо предрасуде када их возимо аутомобилом, да ништа се неће десити и да су сигурнији у рукама родитеља. Управо из тих разлога су јако корисна ова предавања, где се родитељи упознају са правилном употребом ауто седишта, казала је Маријана Јовановић.

 Подели ауто седишта присуствовали су и начелник Општинске управе Небојша Миловановић, председник Савета за безбедност саобраћаја Општине Жабари Слободан Јовановић и начелник Полицијске станице Жабари Зоран Мијајловић.

Председник Општине Јован Лукић уручио је ученицима пригодне поклоне

Пре обуке, у Основној школи „Дуде Јовић“ одржана је интерактивна представа, током које је главни глумац „Пажљивко“ дечак који има 10 година, подучавао децу о правилима безбедног понашања у саобраћају. Након тога, свим предшколцима и ученицима првог разреда председник Општине Жабари Јован Лукић уручио је пригодне поклоне који ће им помоћи да се безбедно крећу од куће до школе.

                                                                                                          Д.Динић