2021-04-14T17:24:44+02:00 14. априла, 2021. 17:24 |

Жабари: Смотра рецитaтора „Песниче народа мог“

Због измењених околности изазваних епидемијом корона вируса, овогодишња Општинска смотра рецитатора „Песниче народа мог“ одржана је у Жабарима у онлајн формату, што значи да такмичари нису наступали уживо, већ су организатору достављени снимци њиховог наступа.

Трочлани стручни жири у саставу: Божидар Пешев, савремени писац из Београда, Маја Колунџија Зорое, позоришна и телевизијска глумица из Београда и Милена Анђелковић, мастер професорка српског језика из Пожаревца, пратио је и оцењивао снимке рецитотора са школског такмичења. Они су оцењивали примереност избора песме, акцентацију и дикцију, мисаоно – емотивни доживљај, природност, изражајност и сугестивност казивања.

У категорији млађег узраста прво место припало је Ђурђи Перић, ученици 2. разреда ОШ „Херој Роса Трифуновић“ Александровац, која је казивала стихове песме „Службеница Дона“ Оливере Оље Цупаћ. Друго место у овој категорији заузела је Тамара Стојковић, ученица 3. разреда ОШ „Дуде Јовић“ Жабари, која је рецитовала песму Лазе Лазића „Рен“. Трећу позицију освојила је Николина Јевремовић, ученица 3. разреда ОШ „Дуде Јовић“ која је говорила стихове песме „Посвађане ципеле“ Дејана Алексића.

У категорији средњег школског узраста прво место заузео је Давид Ранковић, ученик 6. разреда ОШ „Дуде Јовић“ који је рецитовао песму „Фала, доста“ Бошка Милосављевића. Друго место освојила је Сара Милошевић, ученица 7. разреда ОШ „Дуде Јовић“ која је казивала стихове песме „Таква сам каква сам“ Жака Превера. Треће место заузео је Павле Вујчић, ученик 5. разреда ОШ „Херој Роса Трифуновић“ који је говорио стихове песме „Страх од дубине“ Мирјане Булатовић.

Најуспешнији рецитатори представљаће Општину Жабари на предстојећој Окружној смотри која ће такође бити одржана у онлајн формату у Жагубици.

                                                                                                                              Д.Д.