2010-10-12T21:07:46+02:00 12. октобра, 2010. 21:07 |

ZADUŽBINARIMA U ČAST

U požarevačkoj Politehničkoj školi, u delu zdanja koji je 1929. godine, od strane zadužbinara Save Mirkovića i Mihajla Pavlovića određen upravo za kulturne potrebe i umetnička dešavanja, prošlog utorka, u okviru obeležavanja jubileja, dve decenije postojanja škole i 80 godina trajanja zgrade legata Trgovačke omladine, otvorena je izložba pod nazivom “Zadužbinarima u čast”. Izložena su dela umetnika, članova Udruženja slikara “Đura Jakšić” u Požarevcu. Slike su nastale tokom likovne kolonije u kojoj su učestvovali Eduard Animaev, Tina Leposavić, Snežana Milošević, Kokan Stojanović, Aleksandar Saša Janićijević, Vera Milivojeva, Violeta Glišić i Vlada Crnomarković. Inače, organizatori ove veoma zanimljive izložbe bili su profesori Politehničke škole i Agencija za obrazovno pedagoške usluge “Codex” iz Požarevca pod čijim krovom stvaraju umetnici ovog Udruženja i koja je školi, povodom jubileja darivala murale i sliku Milene Pavlović Barili, dela nastala tokom kolonije.

Izložbu je otvorio direktor škole, dr Dejan Savić, koji se zahvalio umetnicima i predstavnicima Udruženja uručio zahvalnice:

-Nalazite se u legatu Doma trgovačke omladine i verovatno da zbog toga imamo obavezu više u odnosu na ostale da čuvamo i negujemo sećanja na zadužbinare, a s obzirom na to da je u ovoj zgradi bilo izuzetno značajnih kulturnih dešavanja od kako je ona sagrađena, pa sve do današnjih dana, dodatno smo u obavezi da budemo i bolji, da se izdvajamo u odnosu na ostale.

Ovom kulturnom događaju u predvečerje obeležavanja dva velika jubileja Politehničke škole, prisustvovali su i narodni poslanik Žarko Pivac, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, kao i predstavnici obrazovnih i kulturnih ustanova grada. O zadužbinarima Savi Mirkoviću i Mihajlu Pavloviću govorio je profesor Vojko Marković:

-Za ova dva velikana je karakteristično da su po svojoj obrazovanosti bili trgovačke struke i da su govorili po dva, tri evropska jezika, uveli neke čudne manire zbog kojih se mislilo da će u međuvremenu bankrotirati. Recimo, radnici su u toku radnog vremena imali pauzu za ručak, plaćene pansione, plaćene odmore… Po ugledu na njih, ministar u Vladi tadašnje Srbije je ta ista pravila ustanovio i za sve ostale trgovce.

Na ovoj svečanosti proglašeni su pobednici takmičenja stručnih škola u zidnom slikarstvu čiji su radovi ulepšali dvorište Politehničke škole. Prvo mesto pripalo je Mileni Jojić, učenici Medicinske škole, drugo Milici Jevtić, učenici Poljoprivredne škole “Sonja Marinković”, a treće Jovani Stokić, takođe iz Poljoprivredne škole.Uroš Radivojević dobitnik je specijalne nagrade za jedini urađeni grafit.

R.N.