2019-03-16T08:18:33+01:00 15. марта, 2019. 23:22 |

ЖАГУБИЦА: Ефикаснија заштита грађана и имовине

Пројекат „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“ реализује се у оквиру програма прекограничне сарадње између Србије и Румуније. Финансиран је од стране Европске Уније у оквиру инструмената за претприступну помоћ ИПА II, уз суфинансирање обе општине. Пројекат се бави проблемима у области животне средине са којима се суочавају прекогранични партнери Рекаш и Жагубица.

            Заменик председника Општине Жагубица Предраг Ивковић истиче да пројекат има за циљ да побољша и унапреди услове у прекограничним заједницама за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају заштите од пожара, што ће значајно допринети смањењу штета проузрокованих пожарима.

            -Наше партнерство је започело крајем 2015. године када се родила сама идеја. Током 2016. године је припреман пројекат и одобрен од стране Европске комисије. У 2017. и 2018. години радили смо на његовој имплементацији и крајем маја ове године биће употпуности реализован. О самом значају пројекта не треба много трошити речи с обзиром да је наша општина заиста велика и заузима површину од 760 квадратних километара. Природно је подељена на 2 дела. Један који гравитира према насељу Жагубица и други који је окренут и географски и природно према насељу Крепољин и обухвата још 5 насеља. Најудаљеније насеље се налази на 40 километара од Жагубице. Зато овај пројекат добија на значају, јер ће Добровољно ватрогасно друштво из Крепољина моћи много брже да делује у кризним ситуацијама према осталим насељима и у самом Крепољину и дати значајну подршку редовној ватрогасној јединици са седиштем у Жагубици. Опрема коју смо добили је најмодернија у региону и представници Сектора за ванредне ситуације РС на челу са помоћником начелника Бојаном Томићем буквално су били одушевљени виђеном опремом, што наравно свима нама даје додатни подстрек да овај пројекат завршимо до краја, а да ДВД у Крепољину настави са радом још дуги низ година по завршетку пројекта и буде на услузи грађанима у најтежим тренуцима по њихову имовину, рекао је Ивковић.

 ПРОЈЕКАТ ВРЕДАН 1,4 МИЛИОНА ЕВРА

Реализоване активности румунског партнера представила је Розалија Болдизсар, менаџер пројекта. Она је истакла да ће се кроз пројекат идентификовати тренутна ситуација у области потенцијалних ризика, дефинисати стратегија реаговања и деловања у области ванредних ситуација, унапредити и побољшати информисање и знања грађана о значају заштите животне средине.

            Пројекат реализован у Рекашу вредан је милион евра и од тих средстава купљена су два камиона за гашење пожара са резервоаром од 5.000 литара, мултифункционална машина која у свом склопу има руку са копачем, плуг за чишћење снега и дробилицу за гране, агрегат, пумпа за воду, електрична сирена, уређај за надгледање средине, компресор и 14 ватрогасних одела.

            Укупан буџет пројекта износи 1.414.018 евра, од чега ЕУ финансира 1.201.915 евра, док општине Рекаш и Жагубица суфинасирају пројекат у износу од 212.102 евра. Реализација пројекта започета је у јуну 2017. године и трајаће до маја 2019. године.

-Првобитни период имплементације пројекта био је 18 месеци, али због извесних уштеда средстава, ЕУ нам је продужила пројекат за 6 месеци за додатну набавку камиона за зимско одржавање путева. Што се тиче     реализованих активности на пројекту једна од основних је била унапређење информисања грађана, ученика, запослених у јавним институцијама и локалној самоуправи о значају заштите животне средине и деловању у ванредним ситуацијама, казала је Милена Пајић, одговорно лице на пројекту.

 ОБУКУ ПРОШЛО 12 ВАТРОГАСАЦА

Такође, израђена је Студија процене терена и екосистема и анализа карактеристика подручја у функцији превенције и заштите у ванредним ситуацијама са предлогом мера за локалну заједницу. Акредитовану обуку за ватрогасце спровело је ДВД из Бора и 12 полазника из Општине Жагубица са успехом је завршило обуку. Основано је Добровољно ватрогасно друштво „Млава“ у Крепољину као самостална, нестраначка, стручна и хуманитарна друштвена организација у области заштите од пожара. Месна заједница Горњак у Крепољину уступила је просторије ватрогасном друштву, која је комплетно опремљена средствима из пројекта, док је локална самоуправа обезбедила средства за изградњу гараже за ватрогасна возила. Поред заштитних одела и пратеће опреме за гашење пожара, набављена су и радна одела. Средствима из пројекта купљене су и две центрифугалне пумпе, сет развалног алата, напртњаче, ватрогасни апарати, секире, опасачи, и остала опрема неопходна за гашење пожара и заштиту ватрогасаца. Од возила набављени су: ватрогасна цистерна са резервоаром од 6.000 литара, шумско теренско возило за гашење почетних пожара и једно теренско возило. У циљу превентивног деловања и унапређења информисаности грађана, на локалним и регионалним путним правцима постављено је 5 двојезичких информационих табли.

О значају Студије за деловање локалне заједнице у случају ванредних ситуација говорио је др Михаило Раткнић, експерт на пројекту. Према његовим речима, Студија треба да реши 3 питања: да се спречи пожар, да се заустави његово ширење и на крају да се потпуно угаси.

            Начелник Сектора за ванредне ситуације у Пожаревцу др Горан Ђорђевић наглашава да Општина Жагубица има много ризика на које мора да се благовремено реагује.

            -Добровољно ватрогасно друштво по новом закону моћи ће да се региструје једино ако има оперативну јединицу. Те јединице су подељене у 3 категорије у зависности од тога коју опрему поседују и биће једна велика помоћ пре свега професионалним ватрогасцима у гашењу пожара на отвореном простору и свим осталим ванредним ситуацијама. Општина Жагубица је прва општина у Србији по доношењу Закона о добровољном ватрогаству, која већ има формирану добровољну ватрогасну јединицу. Захваљујући доброј опремљености јединица ће у сваком тренутку моћи да реагује и помогне редовним снагама које врше гашење пожара или деловање у неким другим ванредним ситуацијама. Сада Општина Жагубица има много већу заштиту на све ризике који се јављају у ванредним ситуацијама, закључио је Ђорђевић.

            Потом је у Крепољину новоформирано Добровољно ватрогасно друштво „Млава“ презентовало рад ватрогасне цистерне и опрему коју поседује.

Д.Динић