2021-11-24T08:07:48+01:00 24. новембра, 2021. 08:07 |

Жагубицa: Корисници задовољни услугама

У Жагубици је при крају реализација Пројекта подршке швајцарске владе у сарадњи са Владом Србије, који се односи на развој општине кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености SWISS PRO. Пројекат који се реализује кроз пружање социјалних услуга, води Канцеларија УН за пројектне услуге у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина. Реч је о социјалним услугама које корисницима пружају геронто домаћице. Према речима заменика председника Општине Предрага Ивковића пројекат је почео да се реализује у марту и завршава се у децембру. 

Корисници су старачка домаћинства, особе које не могу да брину о себи и које се за помоћ обраћају Општинској управи. За средства из овог Програма локална самоуправа је конкурисала почетком године и након што је пројекат прошао, у његову реализацију укључене су две геронто домаћице, један социјални радник и двадесет корисника услуга. 

   Предраг Ивковић

-За сада су овим пројектом обухваћена само три насеља – Јошаница, Вуковац и Жагубица, али постоји потреба да се круг корисника прошири. Иначе, они који већ користе ове услуге, веома су задовољни оним што кроз пројекат добијају, што је у интересу Општине која на ову врсту подршке рачуна и убудуће, истиче Предраг Ивковић. 

Иначе, у Жагубици је актуелан и програм проширених социјалних услуга „Помоћ у кући“ који се спроводи од 2009. године и односи се на стара и изнемогла лица. Вредност пројекта је око 4 милиона динара, трећину средстава обезбеђује ресорно министарство, а две трећине Општина. Програмом је обухваћено 30 корисника, услуге пружају четири геронто домаћице и социјални радник. Спроводи се у партнерству са Центром за социјални рад, а Агенција за развој жагубичке општине већ седам година лиценцирани је пружалац услуге „Помоћ у кући“.