У организацији Аматерског удружења кувара „Паук“ и туристичких организација општина Кикинда, Жагубица и Зајечара, 14. маја у Кикинди је одржана прва епизода серијала под називом „Гастро караван“.

Поред ове три локалне самоуправе иницијативи су се прикључиле и туристичке организације из Зајечара, Зрењанина, Сомбора, Бољевца, Ваљева и Новог Бечеја, тако да ће у свим тим местима бити организовани сусрети који имају за циљ презентацију традиционалних јела из крајева одакле учесници и долазе.

Од директора Туристичке организације општине Жагубица мр Владана Лазића сазнајемо да је циљ да  туристичке организације у сарадњи са удружењима жена са своје територије, као и аматерска удружења кувара и уз учешће фолклорних ансамбала, представе своју гастрономију, културу, традицију, као и своју нематеријалну баштину, уз обилазак природних дестинација и културних добара.

-Дивни и способни домаћини, као и предиван амбијент уз десетак присутних општина, је свакако био рецепт за успех. Поред многобројних специјалитета који су донесени већ припремљени, на лицу места су се припремала и следећа јела: тарана од петла, мађарски гулаш ,рибља чорба, хомољски качамак… Општину Жагубица је представљала Туристичка организација у сарадњи са удружењем жена “Хомољке”, а у понуди су овог пута имале: погачу из црепуље, пљескавице од коприве, чорбу  од скрипаца, салату од буковаче, погачице са чварцима, ружице са сиром, хомољски качамак са вргањима и дивљачи, хомољски овчији и крављи сир, ванилице са пекмезом од читлавке, ролат са џемом, салчиће,  старински колач са јогуртом. У понуди је био и маринирани сремуш, слатко од шумских јагода, слатко од дудиња, слатко од бобица зове, семе коприве у меду, сирупи од маслачка, зове, коприве, трњине и рујевине, као и хомољски мед и “Хомољска Здравица” траварица… Презентација је била веома успешна, а пар хиљада посетилаца је изразило своје одушевљење и потврдило гастрономско умеће жена из удружења, рекао је Лазић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content