Oд када је Жагубицу и један број насеља у овој општини погодило снажно невреме са тешким последицама, ово подручје постало је велико радилиште чијим житељима подршку и помоћ пружају бројни пријатељи, сарадници, људи добре воље… У Жагубици је у време поплаве евакуисано више од 1000 људи, поплављено је 600 домаћинстава, под водом се нашла бројна инфрструктура…Угрожена подручја ових дана, са председником Општине и Командантом Штаба за ванредне ситуације Сафетом Павловићем, посетио је министар одбране у Влади Србије Александар Вулин.

            О значају деловања војске у оваквим ситуацијама, министар одбране је рекао да је њена обавеза да се одазове на апел локалне самоуправе и становнишва и да се тако поступило и сада.

           -Што је Војска Србије опремљенија, што је бројнија, живот у Србији је сигурнији. Локално становништво, где год да је, може да рачуна на своју војску и да очекује сваку помоћ и разумевање. Баш овако како радимо у Ивањици, Краљеву, Жагубици…Свако улагање у Војску Србије  је улагање у бољи живот сваког грађанина Србије. Земља са војском која са оваквим еланом помаже својим грађанима, може да  каже да је сигурна у своју будућност, истакао је министар и додао да ће Војска Србије наставити да улаже у своје наоружање, да купује боље и новије инжењеријске машине, али на првом месету, наставиће да улаже у квалитет живота својих припадника…

             Председник Павловић упознао је министра са последицама поплаве и резултатима на санирању штете.

-Катастрофа нас је погодила за врло кратко време и кратко је трајала, око 10 минута после чега су све наше службе и полиција изашли на терен да спашавају шта се могло спасити. Најважније је да људских жртава није било. Волонтери су одмах кренули да раде на терену, затражили смо помоћ Војске и у рекордном времену стигло је 30 војника из Гарнизона у Зајечару, који заједно са нашим волонтерима раде на санирању штете. Комисија за сагледавање штете је обишла сва домаћинства и сачинила записнике о штети. У сарадњи са нашом Владом и из буџета наше Општине помоћићемо свим грађанима који су претрпели штету, одлучили смо да укинемо све манифестације и буџет који је за њих предвиђен до краја  године, усмерили за помоћ грађанима. Дечји вртић ради, сви чије су куће поплављене могу да користе његове услуге, исти је случај и са Народном кухињом. Процењујемо да ће овако бити још десетак дана. Напоменуо бих и то да добро сарађујемо и са Црвеним крстом, стигли су нам  апарати за исушивање објеката, истакао је Павловић.

           Помоћ на терену пружају професионални војници зајечарског Гарнизона чији је командант пуковник Владица Вучковић:

          – Санација се одвија према планираној динамици и наш циљ је да се све то заврши што брже како би се људи што пре вратили у своје куће, каже Вучковић.

                                                                                                                                                                 Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content