2020-03-13T08:44:02+01:00 13. марта, 2020. 08:44 |

ЖАГУБИЦА: Петнаест милиона за популациону политику

У Палати федерације у Београду помоћник председника Oпштине Жагубица Душан Милосављевић, потписао је уговор о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике. Други потписник уговора је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациона политику у Влади Републике Србије. Позив за доделу средстава објављен је у јануару ове године.

Укупна вредност пројеката Општине Жагубица износи 15.350.000 динара. Кабинет за демографију и популациону политику је обезбедио 10.250.000 динара, а Општина Жагубица 5.100.000 динара. Пројекти за које су средства у 2020. години обезбеђена тичу се усклађивања рада и родитељства, надоградње зграде Предшколске установе „Полетарац“ у Жагубици и едукације младих у области популационе политике.

Душан Милосављевић

Општина Жагубица је и прошле године добила финансијску подршку за сличне пројекте. Након потписивања уговора Душан Милосављевић је између осталог, изјавио:

-Овим пројектима унапређују се услови за живот младих брачних парова и њихову децу на територији општине Жагубица, тако да очекујемо, уз отварање нових радних места, већи останак младих овде.

У Општини Жагубица боравак све деце у вртићу је бесплатан. Протеклих година реновиране су и опремљене просторије у вртићима у насељима Лазница, Жагубица, Осаница, Милановац, Сиге и Близнак. За свако новорођено дете Општина обезбеђује бесплатна ауто седишта, једнократно 20.000 динара незапосленим мајкама приход од 15.000 динара током девет месеци.

Бесповратна средства за подстицај популационе политике добило је 88 локалних самоуправа. Из буџета Републике за ове сврхе потрошиће се 650 милиона динара.