Завичајни музеј Хомоља у Жагубици је по четврти пут овог маја учествовао у манифестацији „Музеји за 10“. У оквиру манифестације реализована је гостујућа изложба „Духови Африке – ритуална западноафричка уметност“. Аутор поставке Музеја афричке уметности из Београда је Александра Продановић Бојовић, виши кустос. 

Изложба је отворена 16. маја и у њеном окриљу одржане су дечија и сликарска радионица. 

На изложби су представљене маске, фигуре и тканине филафани које су се користиле у магијским и религијским обредима у Западној Африци. Изложбу је на дан отварања видело преко 100 посетилаца са привилегијом да их кроз поставку стручно води ауторка  Александра Продановић Бојовић. 

Изложба је доступна за  посетиоце у наредних месец дана у Галерији Завичајног музеја Хомоља у Жагубици.

Другог дана манифестације, 17. маја, одржана је дечија ликовна радионица на којој су учествовали ученици трећег разреда Основне школе „Моша Пијаде“ из Жагубице. Тема радионице је била традиционално западноафричко исцртавање тканине филафани. Радионицу су водили кустоси Музеја афричке уметности из Београда.  Пре саме радионице ученици су обишли изложбу да би се тематски  упознали са мотивима исцртавања. 

Истог дана је организована и сликарска радионица за чланове Удружења ликовних уметника „Хомоље“ из Жагубице, Удружења „Милена Павловић Барили“ из Пожаревца и уметнике из Београда, пријатеље и сараднике Завичајног музеја Хомоља. 

*Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.

Share.

Comments are closed.

Skip to content