2020-09-24T11:05:57+02:00 23. септембра, 2020. 18:27 |

Жагубица: Унапређење квалитета здравствених услуга

Током посете жагубичкој општини, шеф Сектора за управљање пројектима Делегације Европске уније Мартин Клауке са својим домаћином, замеником председника Општине Жагубица Предрагом Ивковићем, обишао је зграду Дома здравља у којој је ЕУ са више од 86.000 евра финансирала реконструкцију система грејања и вентилације, радове на спуштању плафона и постављању ЛЕД осветљења.

Пројекат „Унапређење квалитета услуга у Дому здравља Жагубица“ има за циљ да допринесе побољшању квалитета живота локалног становништва, који ће се мерити бољим приступом и већим степеном задовољства грађана пруженим јавним услугама кроз инфраструктурно унапређење Дома здравља.

-Реализован пројекат у Жагубици допринеће бољим условима рада за запослене у Дому здравља као и унапређеним здравственим услугама за пацијенте, што је јако битно данас када се суочавамо са пандемијом корона вируса. Веома смо задовољни сарадњом са овом веома динамичном општином и надамо се да ћемо у будућности ту сарадњу проширити на још више области, нагласио је Мартин Клауке.

Како је рекао овај пројекат је део једног ширег програма ЕУ ПРО који има укупну вредност од 25 милиона евра и преко кога се осим пројеката унапређења социјалне инфраструктуре финансира и економска инфраструктура и улаже се у унапређење конкурентности микро и малих предузећа.

Истичући добру сарадњу и подршку Европске уније, заменик председника Општине Предраг Ивковић је рекао да су током конструктивног састанка са представницима ЕУ, размењена мишљења и дефинисани ставови за будуће пројекте које ће расписивати ЕУ ПРО, а на којима ће учествовати Општина Жагубица.

 -Овом приликом упознали смо госте и са пројектом увођења географског информационог система како би се створили услови за планирање развоја кроз мапирање локалних пчелара и културне баштине. Пројекат чија се реализација завршава 30. новембра ове године финансира Европска унија у партнерству са Владом Србије, преко програма подршке ЕУ ПРО. Пројекат се директно бави приоритетима валоризације природног и културног наслеђа, руралним развојем и привлачењем инвестиција за развој недовољно искоришћених подручја, док индиректно ствара услове за промоцију и развој туризма. Мапирањем пашњака и кошница, значајно ће се олакшати организација производње меда тако што би се створила могућност за равномеран размештај и покривање пашних подручја кошницама. Мапирањем културног и природног наслеђа створиће се могућност повећања броја заинтересованих туриста, као и предуслов за конкурисање према бројним фондовима за унапређење и очување истих. Снимањем водоводне мреже креираће се релевантна база података која би унапредила обављање комуналне делатности, створили би се услови за бржу реализацију пројекта реконструкције и доградње система за водоснабдевање на територији наше општине, закључио је Ивковић.

Директорка Дома здравља др Весна Стојиловић Гвозденовић се овом приликом захвалила представницима ЕУ и локалне самоуправе на реализацији овог значајног пројекта којим су створени предуслови за бољи квалитет и ефикасност пружања услуга у Дому здравља.

 -Радови су допринели чистијем ваздуху у објекту и побољшању безбедности, бољим условима рада за око 100 запослених и олакшаним условима боравка пацијената којих у просеку има око 9.600 на годишњем нивоу, казала је директорка Дома здравља.

 Такође, унапређење система грејања и коришћење еколошких и обновљивих извора енергије омогућиће смањење трошкова за гориво и струју што ће обезбедити додатна финансијска средства за даље приоритетно унапређење пружања здравствених услуга на територији општине Жагубица.

                                                                                                            Д.Динић