IMG_8414Руководство Црвеног крста Пожаревца заједно са својим активистима, обележило је крсну славу породице Ранковић, Ђурђевдан. Овогодишњи колачар, члан Управног одбора Црвеног крста Бранко Стојановић, колачарску дужност за наредну годину предао је Душану Вујичићу, председнику Надзорног одбора ЦК.

-Моја је жеља, а надам се и свих вас да се дуго окупљамо овим поводом и спомињемо породицу Ранковић која је нашој  организацији поклонила ову зграду. Брак из љубави склопљен између Лепосаве и Михајла није имао срећан епилог. Изродили су петоро деце,  али нажалост ни једно није поживело да би имали наследнике. Зато је  Лепосава одлучила да зграду поклони Црвеном крсту Пожаревца. Наша је дужност да овај дом одржавамо и да младе генерације подсећамо на доброчинство ових људи, рекао је Стојановић.

Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац подсетио је да је зграда у којој се данас налази ЦК Пожаревца  саграђена 1911. године.

-Објекат је саградио  угледни трговац Михаило Ранковић са супругом  Лепосавом. Пошто је изгубила мужа и синове Лепосава је 1955. године одлучила да ово здање поклони тадашњој Општинској организацији ЦК. Према неким предањима, на дан када је поклонила зграду Црвеном крсту, први пут после много година туговања, запевала је. И ова слава као и многи други догађаји који се одвијају у овом простору, прилика су да се подсетимо доброчинства Лепосаве Ранковић, рекао је Обрадовић.

                                                                                                                                                                                        И.В.

Share.

Comments are closed.

Skip to content