У Браничевском округу више од 18.900 грађана живи са неким видом физичког или психичког оштећења. Удружења која се баве проблематиком и потребама деце са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом, труде се да их кроз бројне програме, укључе у нормалне токове друштвеног живота, да им ставе до знања да су и они корисни и да доприносе овом друштву. 

На иницијативу родитеља, једно такво удружење које смо недавно посетили, 2012. године основано је у општини Жабари. Реч је о Удружењу особа ометених у развоју „Кључ“ које тренутно броји више од 60 чланова, родитеља и 20 корисника, деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом.

Удружење је својевремено располагало податком да на територији општине Жабари живи 62-оје деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом. То што их у Удружењу има мање, доказ је да се родитељи устручавају да пријаве члана домаћинства  коме је потребна помоћ друштва. 

Седиште Удружења “Кључ” у Жабарима

РАДНИ ЦЕНТАР – МЕСТО ДРУЖЕЊА 

Од оснивања, па до данас, Удружење „Кључ“ се труди да своје кориснике у што већем проценту укључује у различита друштвена дешавања, како би се едуковали и социјализовали, а самим тим постали видљиви људима из окружења. 

Родитељи су, иначе, веома задовољни што њихова деца имају прилике да се окупљају у оквиру Радног центра Удружења, да покажу шта знају и да се нечему новом науче.

Сунчица Лукић, мајка једне од корисница Радног центра присећа се самих почетака рада Удружења. Како је рекла, кренуло се од нуле, нису имали никакво знање о томе како уопште функционише једно удружење. Међутим, уз помоћ локалне самоуправе, пријатеља и сарадника, успели су да се оспособе и да успешно функционишу већ пуних девет година. Данас је, како каже, све много лакше.

Простор у коме корисници показују своју креативност

-Јако је важно да говоримо једним језиком, да се међусобно подржавамо, разумемо и да смо сложни. Објекат у коме се данас налазимо је у оквиру програма ЕУ ПРО, захваљујући локалној самоуправи и Европској унији, у потпуности реконструисан и предат нашем удружењу на коришћење. У њему корисници, заједно са родитељима проводе време и друже се три дана током седмице, истакла је Сунчица Лукић и додала: 

-У склопу Радног центра постоји радионица у којој корисници, кроз израду украсних свећа, глицеринских сапуна, разних сувенира, икебана, изражавају своју креативност. Учествују и на јавним радовима, а основни циљ је обезбедити им новчана примања. Нека то буде и нека мала сума, али је јако важно да они својим радом докажу да могу да зараде и купе неке животне намирнице, одећу, обућу…. Повремено организујемо кратке екскурзије и излете ради дружења и упознавања деце са околином, истакла је Лукић. Према њеним речима, немају сви слуха за децу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом. Оно што мањка је њихова видљивост у друштву, разумевање средине и неизвесна будућност. 

-Често се поставља питање каква судбина чека ту децу када родитеља више не буде? Многи мисле да је њихова будућност – смештај у дом, а то је велика грешка јер је њима место у породици, нико им не може више помоћи него чланови породице, сматра Лукић. 

У разговору са члановима Удружења

На рад Удружења, доста је утицала тренутна епидемиолошка ситуација. Један одређени временски период, врата „Кључа“ била су закључана, а корисницима онемогућено да се састају и друже, рекла је Сања Мишић, мајка девојчице, једне од корисница услуга Удружења. 

НЕДОСТАЈУ ДЕФЕКТОЛОГ И ЈЕДАН РАДНИК

Осим локалне самоуправе, Удружењу велику подршку и помоћ пружају установе као што су Центар за социјални рад, Центар за културу, Компанија „Дунав осигурање“, као и многи појединци.

У циљу побољшања услова рада, у наредном периоду неопходно је ангажовати једног дефектолога, као и једног стално запосленог радника који би у Радном центру боравио свакодневно, обављајући текуће послове. 

С обзиром на то да Удружење покрива територију општине Жабари, према речима председника Удружења Дарка Радовановића, много би им значило и једно возило-комби за превоз чланова, нарочито током зиме. Покренуће и акцију на уређењу дворишта, ограђивању простора, постављању мобилијара и озелењавању.  

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content