DSC_0065Концертом „Певајмо Господу“ у Цркви Свете Петке у Пожаревцу, на коме је гостовао мађарски камерни Мушки хор „Свети Ефрем“ из Будимпеште, протекле суботе Градски женски хор „Барили“ отпочео је обележавање 25-огодишњице постојања. На репертоару хорова, под диригентским палицама Каталин Тасић и Тамаша Бубна, били су византијски и хиландарски напеви, као и дела Стевана Мокрањца, Сергеја Рахмањинова, Модеста Мусоргског, Григорија Ф. Љвовског, Тамаша Бубна…Два хора, мушки и женски, приредили су посетиоцима несвакидашњи догађај.

            Након концерта у свечаним салонима Градског здања градоначелник Бане Спасовић организовао је пријем за госте и слављенике.

            -Песма Хора „Свети Ефрем“ инспирише, она надахњује, подсећа нас да је човек духовно биће, које доживљајима попут овог вечерас употпуњује свој боравак на овој планети. Нарочито ми је драго, што сте ово вече за памћење приредили заједно са поносом нашег града – Градским женским хором „Барили“. Гледано кроз одлике, које красе и Мађарску и Србију, као заједничку, свакако би могли навести неговање традиционалне музике за своја поднебља. Тренутак када се та два музичка поднебља додирну, као што је то вечерас био случај у Цркви Свете Петке у Пожаревцу, привилегија је за присутне, која се не догађа често у животу. Надам се да концерт „Певајмо Господу“ неће бити ваш последњи концерт пред пожаревачком публиком, истакао је Спасовић.

            Када су се пре неколико година чланови Хора „Свети Ефрем“ сусрели са Хором „Барили“ у оквиру циклуса „Светлост Истока“, већ тада је било јасно да ће се ова сарадња наставити.

            Диригент хора из Мађарске Тамаш Бубно захвалио се Пожаревљанима на гостопримству,   истакавши да је у Пожаревцу, међу пријатељима и да се осећа пријатно. -Уколико је човек са својим комшијом у добрим односима, ако се поштују, онда је тај однос дефинитивно „осуђен“ на успех, поручио је гост из Мађарске.

            После концерта у Пожаревцу, „Барили“ и „Свети Ефрем“ наступили су 12. марта и пред београдском публиком, у Крипти Храма Светог Саве.

М. П.  

Share.

Comments are closed.

Skip to content