Престављању пројекта присуствовао председник Србије Александар Вучић

Међународни 42. сајам туризма у Београду отворен је 20. фебруара, а туристичку понуду на тој манифестацији током четири дана представило је око 900 излагача из више од 40 земаља. У дану отварања Сајма, започет је и пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“. Тим пројектом је предвиђено да Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке у наредне три године подрже развој туризма у источној Србији и Доњем Подунављу кроз унапређење туристичке понуде, обуку туристичких радника, подизање квалитета приватних туристичких капацитета и услуга и промоцију овог региона. У ту сврху биће уложено 16,6 милиона евра, а поред Пожаревца у фокусу пројекта биће још и Смедерево, Кладово, Неготин, Зајечар, Велико Градиште, Голубац и Мајданпек.

Представљању пројекта присуствовали су председник Србије Александар Вучић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, заменица амбасадора Немачке Доротеа Гизелман, министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић, градоначелник Зајечара Бошко Ничић, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић…

Председник Србије је том приликом истакао да су исток Србије и Поморавље бисери наше земље и да без помоћи ЕУ, Србија не би могла у тој мери да уложи у развој туризма и очување културног наслеђа у источном делу.

-Другачије ће изгледати исток Србије када сви ови пројекти буду имплементирани. Тих 16,6 милиона евра за различите пројекте је огроман новац. Неће да промени све, али је тешко да бисмо, без обзира на све успехе које имамо у економској политици, могли да издвојимо новац за ове пројекте, казао је Вучић.

Земља – партнер Сајма туризма, који је ове године одржан под слоганом „Пут под ноге“ био је Египат. После презентације египатског павиљона, представнике Града Пожаревца Тању Лончар и Сашу Филиповића примио је амбасадор Египта, његова екселенција Amr Alguvejli. Они су разговарали о могућој сарадњи и донацијама које је Амбасада вољна да издвоји за опремање вртића. Амбасадор Египта који је иначе велики љубитељ коња и коњичког спорта изразио је жељу да посети Ергелу „Љубичево“ и буде гост на Љубичевским коњичким играма. Овом приликом Тања Лончар се сусрела и са градоначелником Београда проф. др Зораном Радојичићем и амбасадором Туниса Seif Alah Redžebom.

Share.

Comments are closed.

Skip to content