2016-12-16T09:17:15+01:00 21. октобра, 2014. 10:31 |

ЗАПОСЛЕНИ У „РЕЧ НАРОДА“ У ОБИЛАСКУ ДВОРАЦА ВОЈВОДИНЕ: ТИМСКИ И НАКОН РАДНОГ ВРЕМЕНА

Радници НИПД „Реч народа“ у Пожаревцу, протеклог викенда обишли су дворце Војводине- историјске грађевине које вековима крију судбине многих породица- њихове успоне, падове, мржњу, љубав…
Први на путу нашао се дворац Дунђерски у Кулпину, комплекс који обухвата језгро насеља из друге половине 18. и прве половине 19. века. Њега чине два дворца са помоћним објектима, које су саградили чланови властелинске породице Стратимировић, као и парк, стара зграда школе, српска православна црква и парохијски дом. Посед је 1889. године продат члану богате војвођанске породице Лазару Дунђерском.

IMG_0096
Старо здање Каштел, са којим је наша редакција имала прилике да се упозна, изграђено је 1846. године и омиљено је место многих посетилаца Паноније. Некадашњи грофовски летњиковац задржао је шарм минулих времена. Осим Каштела, обишли смо и туристички комплекс Зобнатицу, некадашње имање породице Терлеи, на коме је чувени војвођански велепоседник Ђула Терлеи саградио дворац. Дворац Зобнатица изграђен је 1882. године у духу познатог класицизма, као спратни репрезентативни објекат за потребе породице. Са бочне стране дворца налази се кула осматрачница са које се види готово цело имање.
Комплекс дворца Фантаст, који смо овом приликом такође посетили, простире се на око 65 хектара и осим дворца обухвата ергелу, капелу где је сахрањен Богдан Дунђерски, припадник најбогатије породице у Војводини, мали каштел, као и парк са базеном. Богдан Дунђерски је без сумње био веома занимљива особа. Никада се није женио и имао је три велике љубави: жене, коње и вино.

IMG_0128

Колектив „Реч народа“

На овом простору се налази и капела Светог Ђорђа, чији је иконостас са ликом велике љубави Маре, по жељи велепоседника, осликао Урош Предић. Богдан Дунђерски сахрањен је 1943. године не дочекавши ослобођење.
Целокупни комплекс код Новог Бечеја, који су запослени у „Реч народа“ посетили, састоји се из дворца и економских објеката: управне зграде, штале изграђене на економији „Соколац“ површине од 4.000 јутара, која је била у саставу имања Велики салаш, а чији је последњи власник била Емилија Ивановић, ћерка Лазара Дунђерског. Дворац је саграђен крајем 19. века, слободностојећа је монументална приземна грађевина грађена у стилу класицизма. У дворцу се налази и соба Ленке Дунђерски са њеним портретом, такође рад чувеног Уроша Предића.

IMG_0100
Путници намерници свратили су и у Ловачки дворац „Каштел“ у Ечкој. Дворац је подигла породица Лазар, а на свечаном отварању 20. августа 1820. године, свирао је чувени Франц Лист. Данас, ово место је потпуно реновирано и претворено у хотел, који својим посетиоцима пружа незабораван одмор у аутентичном амбијенту инспирисаном аристократском прошлошћу.