У складу са закључком Владе  Србије, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину је о погоршању епизоотиолошке ситуације у суседним земљама и због појаве афричке куге свиња код домаћих свиња у непосредној близини наше границе, обавестила све надлежне службе на граничним прелазима и дала упутства за даља поступања. У оквиру својих обавеза и овлашћења ветеринарска служба на терену врши активан надзор на фармама и газдинствима на којима се гаје свиње, док ловачка удружења свакодневно врше пасивни и активни надзор у ловиштима.

Републичка ветеринарска инспекција и Ветеринарски специјалистички институт Пожаревац учествују у свим активностима и на недељном нивоу као део Локалног кризног центра обавештавају Регионално кризни центар о свим предузетим мерама и прикупљеним и ажурираним подацима.

Афричка куга свиња је веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња, не постоји могућност лечења нити превентивна вакцинација, те је неопходно да се свака сумња у што краћем року пријави надлежном ветеринару, ветеринарском инспектору.

Апелује се на држаоце свиња у пограничном подручју са Румунијом да свиње држе затворене и појачају опште мере биосигурниости.

Ближе информације се налазе на сајту Управе за ветерину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде налазе информације, брошуре и упутства намењена за произвођаче, ветеринаре, ловце и све заинтересоване стране о афричкој куги свиња http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/africka-kuga-svinja.

 

 

Одељења за епизоотиологију                                                          Шеф ветеринарске инспекције

ВСИ Пожаревац                                                                                         Браничевског округа

Др сци Милена Живојиновић                                                                             ДВМ Соња Пауновић

Спец др вет Славонка Стокић Николић

Share.

Comments are closed.

Skip to content