Ботрyтис цинереа (Botrytis cinerea) је веома честа и распрострањена болест на виновој лози, поврћу, воћу и украсном биљу. У нашој земљи овај паразит је најзначајнији на виновој лози на којој проузрокује сиву трулеж грожђа.

Паразит напада лист, младаре и бобице винове лозе. Највећу штету сива трулеж чини на гроздовима који дозревају, где се на бобицама, у време сазревања, појављују пеге мрке боје које се проширују и захватају целу површину. Испод пега, кожа се лако скида, а површинско ткиво размекшава. Уколико је у том периоду суво време, нападнуте бобице остају смежуране док сe у условима повећане влажности на њима појављује пепељасто-сива навлака. Зараза се најчешће остварује на месту спајања бобице са петељком. На тим местима долази до пуцања бобице, наглог наливања сокова и међусобног потискивања бобица што доводи до појаве капљица сока, које представљају погодан супстрат за развој паразита. Механичке повреде и озледе бобица од инсеката повећавају ниво ширења заразе.

Како се винова лоза налази у фази додиривања бобица, а нестабилне временске прилике, које се најављују и значајне количине падавина у протеклом периоду, погодују даљем развоју и ширењу пламењаче (Plasmopara viticola) и пепелнице (Uncinula necator), неопходно је наставити са заштитом против ових патогена. Како је у овој фази винова лоза осетљива и на проузроковача сиве трулежи (Botrutis cinerea), у циљу превентивног сузбијања ове болести, произвођачима се препоручује примена фунгицида на бази а.м. пириметанила (Pyrus 400 SC, Pehar), ципродинил+флудиоксонила (Switch 62,5 WG), фенхексамида (Teldor 500 SC) и др.

                                                                  ‌Драгана Урошевић, дипл.инж.заштите биља

Share.

Comments are closed.

Skip to content